Twoja kawiarnia od podstaw. Gdzie i za ile kupić sprzęt?

Data dodania: 28 kwietnia 2015
Twoja kawiarnia od podstaw. Gdzie i za ile kupić sprzęt?

Decydując się na otwarcie własnego biznesu w branży gastronomicznej już na starcie musimy pamiętać o dwóch zasadach. Lokal to podstawa sukcesu, a jego wyposażenie to nasze możliwości, które w odpowiedni sposób połączone z umiejętnościami mogą przyciągnąć setki zadowolonych klientów. Może być też w drugą stronę, bo bez odpowiedniej wiedzy sprzęt nam za bardzo nie pomoże. Zacznijmy od początku. Co powinno znaleźć się w lokalu, jakim jest na przykład kawiarnia? Przedstawiamy niezbędny asortyment na podstawie strony i cen multigastro.pl

Lokal

Zapytań na internetowych forach i blogach poświęconych gastronomi są tysiące i codziennie przybywają kolejne. Wśród odpowiedzi można znaleźć typową reklamę lub komentarze, które nie mają nic wspólnego z zapytaniem. Są też te wartościowe, gdzie mowa jest o lokalu w centrum miasta, rynku albo – co ciekawe – przy parkach i w miejscach przeznaczonych dla dzieci.

Specjaliści twierdzą, że to sposób na przyciągnięcie klientów, bo po wyjściu z naszej kawiarni mogą od razu udać się na plac zabaw ze swoimi pociechami. Jednak ilu ekspertów, tyle opinii. A co jeśli zdecydujemy się już na konkretne miejsce? Trzeba wyposażyć lokal i to w taki sposób, by mieć wszystko co potrzebne i nie wydać na to całej kwoty, którą chcemy zainwestować w lokal. I wcale nie mówimy tu o używanych akcesoriach.

Ekspresy do kawy

To, że ekspres ma się pojawić się w lokalu wie każdy. Nie każdy jednak wie jaki wybrać model, rodzaj, o jakich parametrach. Posługując się stroną multigastro.pl i wybierając najprostszy ekspres już na starcie dowiadujemy się co posiada i ile kosztuje. Opisywany przez nas ekspres ciśnieniowy to model Zircon lub Z1GR wyprodukowany przez firmę Resto Quality, posiada on miedziany boljer o pojemności 6 litrów, wymiennik ciepła, dysze do spienia mleka oraz dyszę do wrzątku.

Choć jest to podstawowy model to posiada funkcje pozwalającą na jednoczesne parzenie kawy oraz spienianie mleka. Łatwość w obsłudze i szybkość przygotowania kawy to z atuty, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu – zwłaszcza do kawiarni, gdzie pojawiają się klienci, często zniecierpliwieni i nie lubiący czekać.

Ponadto ekspres ma bojler który pomieści 6 litrów wody, a producent gwarantuje stabilność temperatury w trakcie ekstrakcji oprócz tego wszystkie połączenia wykonane są z miedzi. To sprzęt za, który musimy zapłacić ponad 4 399 złotych, a nie jest to wcale dużo (to najtańszy profesjonalny ekspres dostępy na stronie). Nawet przy tak podstawowym modelu możemy wybrać wersją take away, która pozwoli szybko przygotować kawę na wynos.

Młynek do kawy

To rzecz, na którą osoby zainteresowane założeniem kawiarni często zwracają mniejszą uwagę niż dobór odpowiedniego ekspresu, a wybór odpowiedniego młynka jest nie mniej ważny niż wybór ekspresu. Przede wszystkim musi to być profesjonalne urządzenie, które musi posiadać stalowe żarna o średnicy co najmniej 58mm, najlepiej aby był to młynek z automatycznym mieleniem kawy prosto do kolby, wówczas mamy gwarancję że kawa nię będzie wietrzała a dawki będą zawsze równe. Podstawowy model młynka, który co prawda nie ma automatycznego mielenia kawy prosto do kolby, ale ma żarna o średnicy 60mm to model TRQ również producenta Resto Quality w cenie 899. Na stronie Multigastro udało nam się również znaleźć młynek z automatycznym mieleniem kawy do kolby w promocyjnej cenie 1699, jest to model Nano F4 i kupno młynka o takich parametrach w tej cenie jest na pewno niezłą okazją.

Akcesoria dla baristy

To elementy, które są równie niezbędne jak reszta powyższych urządzeń.

Do przygotowania każdej kawy w profesjonalnym ekspresie będziemy potrzebować tampera, kórym odpowiednio ubijemy kawę w kolbie, tutaj ważną rzeczą jest jego kształt, aby pewnie można było go używać. Następny produkt to odbijak, do którego będziemy odbijać kawę po jej zaparzeniu z kolby oraz mata tampingowa na której wcześniej zmieloną kawę do kolby będziemy ubijać tamperem przed włożeniem do grupy ekspresu. Niezbędnym produktem jest również dzbanek do spieniana mleka oraz termometr do tego dzbanka, który pokaże nam kiedy tempera spienianiego mleka jest idealna.

Zmywarki gastronomiczne

Tutaj przy wyborze mamy pole do popisu. Ceny i możliwości są bardzo rozbieżne i najtańsza zmywarka gastronomiczna jaką możemy zakupić kosztuje ponad 2600 złotych. Za tę najdroższą zapłacimy prawie 10 tysięcy. Każdy z oferowanych sprzętów jest dokładnie opisany, a jego specyfikacja też zawiera wszelkie szczegóły, jakie potrzebne są do odpowiedniego wyboru.

Zmywarki wyróżnia duża oszczędność wody i energii i co ważne – każde z nich spełnia normy HACCAP. Ceny uzależnione są od wielkości sprzętu, jakości jego wykonania oraz czasu pracy. Z tego względu ciężko doradzić, która zmywarka najlepiej sprawdzi się w konkretnym lokalu.

Witryny chłodnicze/cukiernicze

Każda kawiarnia oprócz sprzedaży kawy ma swojej ofercie ciasta lub kanapki, które można zjeść przy kawie. Na rynku jest wiele urządzeń, przeważne o wyborze decyduje ilość miejsca w lokalu oraz kwota jaką dysponujemy na tego typu urządzenie. Witryny chłodnicze to urządzenia, które charakteryzują się niewielkimi rozmiarami mogą stać na barze lub w jakimś innym miejscu, które będzie widoczne w kawiarni, ceny w multigastro zaczynają się od 979 zł a kończą na 10 000 zł, ciekawym urządzeniem jest model firmy edesa VERS-100 jest to ładna witryna z oświetleniem ledowym. W przypadku witryn cukierniczym musimy wygospodarować więcej miejsca, ale wygląd urządzenia oraz to jak prezentuje produktu, może skutecznie przyciągnąć nie jedengo klienta, ceny podstawowych urządzeń zaczynają się od 3 200 zł a kończą na 21 000 zł.

Na koniec jeszcze podpowiedź. Decydując się na zakup sprzętu, który ma zarabiać na siebie – wybierzmy jednego producenta/jeden z sklep. Wtedy nie tylko będzie nam łatwiej skompletować niezbędne wyposażenie, ale też możemy załapać się na zniżki. Często też producent decyduje się na bezpłatne przeglądy skoro zostawiamy u niego pokaźną sumę.

Artykuł przygotowany dzięki uprzejmości serwisu www.multigastro.pl

Dołącz do newslettera

Copyright © ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl  Skład magazynu Franczyza & Biznes: Aera Design