Franczyza McDonald's

Informacje podstawowe

Rodzaj sieci
franczyzowa
Zasięg sieci
międzynarodowy
Jednostki własne
51
Jednostki franczyzowe
495 (na koniec 2023)

Finanse

Minimalna kwota
2 000 000 zł ( Koszt zakupu wyposażenia restauracji wynosi średnio powyżej 4,5 mln zł. Cena nie jest wielkością stałą, ponieważ zależy od wielkości sprzedaży uzyskiwanej dotąd w restauracji – im większa sprzedaż, tym wyższa cena wyposażenia.)
Opłata wstępna
45000 USD
Opłata bieżąca
% od sprzedaży całkowitej
Opłata marketingowa
% sprzedaży całkowitej

Kontakt

Strona internetowa
Osoba kontaktowa
Krzysztof Stępień, Franchising Manager
Adres e-mail
Numer telefonu
222115826
Ulica
Marynarska 15
Miasto
02-674 Warszawa

Opis systemu

Charakterystyka systemu

McDonald’s to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek na całym świecie, a nasza oferta franczyzy oparta jest na sprawdzonym modelu biznesowym, który od wielu lat gwarantuje sukcesy. Jako nasz franczyzobiorca otrzymasz wszechstronne szkolenie, doradztwo na każdym etapie współpracy i profesjonalne wsparcie w prowadzeniu restauracji. Zapewnimy Ci również zaufanych dostawców, ze współpracy z którymi jesteśmy szczególnie dumni. McDonald’s intensywnie rozwija usługę McDelivery. Już 80% lokali sieci realizuje dostawy do klientów.

Franczyza McDonald’s - korzyści dla franczyzobiorcy

Siłą systemu McDonald’s jest wzajemne wsparcie i bliska współpraca, bez względu na warunki ekonomiczne. McDonald’s pozyskuje nieruchomość, przygotowuje i realizuje inwestycję. Zapewnia profesjonalne i kompleksowe szkolenia oraz eksperckie wsparcie konsultantów w trakcie wykonywania umowy franczyzy. Dzieli się z franczyzobiorcami wiedzą i doświadczeniem. Prowadzi wspólną działalność marketingową i promocyjną. Ma sprawdzoną sieć dostawców. Współdziała przy zakupie usług dla restauracji.

Ile kosztuje franczyza McDonald’s?

Franczyzobiorca na inwestycję musi mieć minimum 2 mln zł własnych środków. Umowa franczyzy zawierana jest na 20 lat i dotyczy konkretnej restauracji McDonald’s. Jednorazowa opłata licencyjna to koszt 45 tys. dolarów. Koszt zakupu wyposażenia to średnio powyżej 4,5 mln zł. Podsumowując, początkowe koszty jednorazowe wynoszą:

  • co najmniej 2 mln złotych środków własnych przeznaczone w całości na franczyzę restauracji,
  • 45 000 dolarów – wstępna opłata licencyjna,
  • około 70 000 złotych – produkty, opakowania, środki czystości.

Wydatki te mogą być finansowane ze środków własnych (co najmniej 25%) i kredytu (do 75%). Powyższe opłaty są jednorazowe, ale występują również opłaty miesięczne – podstawowa i procentowa (potocznie określane mianem „rent”), licencyjna oraz marketingowa.

Franczyza McDonald’s – wymagania stawiane franczyzobiorcom

McDonald’s ma określone oczekiwania od franczyzobiorców. Są one następujące:

  • Franczyzobiorcą może być wyłącznie osoba fizyczna (wykluczone spółki kilku osób), posiadająca wyższe wykształcenie, doświadczenie w zarządzaniu dużym zespołem, gotowa do przeprowadzki.
  • Franczyzobiorca musi być gotowy bezpośrednio zarządzać przyznaną na mocy umowy restauracją.
  • Przed zawarciem umowy kandydat na franczyzobiorcę przechodzi wielomiesięczne szkolenie praktyczne i teoretyczne obejmujące wszystkie aspekty prowadzenia restauracji McDonald’s.
  • Zawierając umowę franczyzy, franczyzobiorca obejmuje na ogół jedną z funkcjonujących restauracji McDonald’s.
  • Inwestorem w nieruchomość (lokal restauracji) jest McDonald’s Polska Sp. z o.o.
  • Decyzje co do lokalizacji restauracji McDonald’s podejmuje wyłącznie McDonald’s Polska Sp. z o.o.

McDonald’s współpraca – wybór lokalizacji restauracji

Wyszukiwaniem i nabywaniem miejsc pod restauracje zajmuje się Dział Rozwoju McDonald’s Polska. Franczyzobiorca nie musi zapewniać lokalu ani pomocy w uzyskaniu kolejnych lokalizacji. Natomiast może zaproponować własną lokalizację restauracji, natomiast McDonald’s nie udziela wyłączności terytorialnej.

Franczyza McDonald’s – ile można zarobić?

Nie da się z góry określić, ile zarobi franczyzobiorca, gdyż to zależy od wielu czynników. Znaczenie mają: wysokość opłat, wartość inwestycji, koszty operacyjne, warunki finansowania oraz zdolność do skutecznego prowadzenia biznesu.

Franczyza McDonald’s – czy trzeba samodzielnie prowadzić lokal?

Osobiste zaangażowanie franczyzobiorcy jest konieczne, ale wymagane jest też zatrudnienie kierownika restauracji. Sieć nie akceptuje osób, które szukają jedynie sposobu na lokatę kapitału i nie chcą się angażować w prowadzenie lokalu – pracują na etacie lub prowadzą własny biznes.

Poza tym franczyza jest udzielana wyłącznie jednej osobie. Wszelkie spółki są wykluczone.

Otworzenie restauracji McDonald’s – cechy idealnego kandydata

Franczyza gastronomii wymaga szczególnego podejścia i zaangażowania. McDonald’s ma określone oczekiwania od kandydatów. Szansę na zostanie franczyzobiorcą mają osoby, które:

  • są w stanie udokumentować sukcesy zawodowe;
  • potrafią zarządzać zespołem;
  • znają się na zagadnieniach finansowych;
  • mają pasję i przekonanie do marki McDonald’s;
  • akceptują ryzyko związane z prowadzeniem działalności gospodarczej;
  • mają umiejętności interpersonalne, potrafią budować relacje z pracownikami czy dostawcami;
  • potrafią być liderem zespołu i dążą we wszystkich swoich działaniach do perfekcji;
  • dążą do sukcesu przy jednoczesnym zrozumieniu, że mogą nadejść okresy gorsze i lepsze;
  • działają twórczo, ale jednocześnie zgodnie ze standardami systemu McDonald’s;
  • są otwarte na zmieniające się oczekiwania gości lokalu;
  • wykazują zainteresowanie wspieraniem lokalnej społeczności – nie tylko osiągnięciem zysku, ale również tym, co można zrobić pozytywnego dla otoczenia;
  • są ambitnie, energiczne i pełne optymizmu.

Co zapewnia franczyza w McDonald’s?

Franczyzobiorca otrzymuje m.in.:

  • możliwość korzystania z konsultacji i pomocy w prowadzeniu restauracji;
  • szkolenia praktyczne i teoretyczne;
  • materiały szkoleniowe dla zatrudnionych;
  • pomoc agencji marketingowej;
  • wsparcie w zakresie public relations;
  • sprawdzone źródła zaopatrzenia.

Formularz kontaktowy

Copyright © ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl  Skład magazynu Franczyza & Biznes: Aera Design