Burger King wraz z firmą McWin ogłosiły podpisanie porozumienia w sprawie master franczyzy i rozwoju marki w Polsce. Partnerzy planują uruchomienie ponad 200 restauracji. McWin, prywatna firma inwestycyjna, będzie zarządzać marką Burger King w Polsce i prowadzić 20 lokali, pozyskanych dzięki przejęciu firmy BK SEE Poland.
– Z radością przekazujemy wspaniale informacje z Polski, gdzie ogłosiliśmy plan ekspansji marki Burger King, we współpracy z firmą McWin jako naszym nowym master franczyzobiorcą. Ten projekt jest istotną częścią naszego szerszego planu rozwoju w Europie Środkowej i Wschodniej – ogłosił David Shear, prezydent, Burger King International Markets.
– To pierwsza inwestycja w ramach naszego funduszu McWin Restaurant Fund, wynoszącego 525 mln euro. Jesteśmy niezmiernie dumni, że będziemy rozwijać markę Burger King w całej Polsce wykorzystując synergie naszej platformy McWin. Będziemy kłaść szczególny nacisk na poprawę cyfryzacji firmy oraz jej zrównoważony rozwój – zapewnił Henry McGovern, współzałożyciel McWin.
– Nasze ponad 150-letnie doświadczenie w zarządzaniu i rozwoju marek z branży gastronomiczno-hotelarskiej w różnych krajach pozwoli nam kreować wartość dodaną dla naszych konsumentów, pracowników, społeczności lokalnych i całej polskiej gospodarki. To początek niezwykle ważnego rozdziału w historii zarówno Burger King, jak i McWin – dodał Steven K. Winegar, współzałożyciel McWin.
Marka Burger King funkcjonuje od 1954 r. Obecnie globalna sieć fast-foodów operuje w ponad 19 tys. lokalizacji w ponad 100 krajach świata, w tym na 33 rynkach europejskich.
McWin to prywatna firma inwestycyjna założona przez Henry'ego McGovern'a i Stevena K. Winegara we współpracy z założycielami i dyrektorami generalnymi, którzy są pionierami w zakresie implementacji strategii zrównoważonego rozwoju, głównie w sektorach usług gastronomicznych i technologii żywności.
Henry McGovern jest założycielem AmRest Holdings SE, jednej z wiodących europejskich firm gastronomicznych, która pod jego kierownictwem rozrosła się do ponad 2300 restauracji w 25 krajach, zatrudniając ponad 55 000 pracowników. Steven K. Winegar był udziałowcem i dyrektorem wyższego szczebla Grupo Zena oraz założycielem Restauravia Grupo Empresarial, Megafood SL i byłym członkiem zarządu Telepizza. Razem zbudowali lub prowadzili ponad 4200 restauracji w Europie, Stanach Zjednoczonych i Chinach oraz mają duże doświadczenie w inwestowaniu w technologię żywności, a także szeroko rozumiane technologie przełomowe.
McWin i fundusze, którym doradza McWin są obecnie inwestorami w Gail's, Vapiano, CookUnity i Dean&David, a także alternatywnych producentów białkowych, takich jak BlueNalu, Perfect Day, The Every Company (dawniej Clara Foods), Impossible Foods i UPSIDE Foods (dawniej Memphis Meats) oraz wiodące firmy zajmujące się technologią żywności, takie jak Footprint, Oishii i Menu.