McDonald’s w Polsce świętuje otwarcie swojej 500. restauracji, kontynuując rozwój sieci od pierwszego otwarcia w 1992 roku.
Pierwsza restauracja McDonald’s została otwarta w Polsce 17 czerwca 1992 roku. Po 30 latach działalności, sieć liczy obecnie 500 restauracji na terenie kraju. Jubileuszowy 500. lokal rozpoczął działalność 13 maja 2022 roku w Wyszkowie przy ul. Piłsudskiego 46, stając się 98. restauracją w województwie mazowieckim.
Franczyzobiorca Kristof Hanko, zarządzający już 15 lokalami sieci, przejął zarządzanie nową restauracją. "Bardzo cieszę się, że to właśnie jedna z moich restauracji jest 500. lokalem w Polsce, w 30. roku obecności firmy nad Wisłą" – mówi Kristof Hanko. W jego restauracjach na Mazowszu zatrudnionych jest już 1100 pracowników, a w nowym lokalu w Wyszkowie znajdzie pracę kolejnych 60 osób.
Restauracja w Wyszkowie została zaprojektowana w stylu Luna i oferuje 112 miejsc siedzących wewnątrz oraz 66 w ogródku. Lokal wyposażony jest również w linię McDrive. Wprowadzono innowacyjne rozwiązania ekologiczne, w tym instalację fotowoltaiczną i turbinę wiatrową, które pokrywają zapotrzebowanie na zewnętrzne oświetlenie lokalu. Jest to część globalnej strategii McDonald’s, mającej na celu redukcję emisji gazów cieplarnianych i osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 roku.
McDonald’s Polska, rozpoczynając działalność w 1992 roku w Warszawie, obecnie zatrudnia ponad 28 000 osób w 500 restauracjach na terenie kraju. Prawie 90% z nich to obiekty prowadzone przez ponad 70 niezależnych przedsiębiorców na zasadach franczyzy.
Dołącz do newslettera
Ważne linki
Na skróty
Katalog franczyz
Kwoty inwestycji