Lodowe trendy 2021. Co królowało w tym sezonie?

Data dodania: 8 września 2021
Kategoria:

Ostatni sezon lody rzemieślnicze umocnił swoją pozycję na rynku, zyskując uznanie klientów dzięki naturalnym składnikom, braku chemicznych dodatków i oparciu o tradycyjne metody produkcji. Klasyczne smaki jak śmietanka, truskawka, czy pistacja ciągle dominują, ale coraz więcej konsumentów wybiera innowacyjne propozycje. W ofercie lodziarni pojawiają się zatem smaki inspirowane innymi deserami, egzotyczne owoce, a nawet elementy wytrawne.

Niespodzianki i nowości

Paulina Daniłowicz z “u Lodziarzy” Wytwórni Lodów Polskich zauważa, że klienci lodziarni są obecnie gotowi na niespodzianki i nowości. Menu zmienia się dynamicznie, oferując różnorodność smaków, co spotyka się z dużym zainteresowaniem gości.

W bieżącym sezonie franczyza wprowadziła desery inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa. W menu znalazły się m.in. lody ryż na mleku z pistacją i malinami, marchewka starkowana z jabłkiem, czy kefir z czerwoną porzeczką. Popularne okazały się także smaki kojarzące się z tradycyjnymi ciastami, jak sernik, chałwa, keks czy chałka.

Sorbetom przypada osobna kategoria w ofercie, dzięki czemu zyskują one na popularności wśród osób szukających lżejszych deserów lub mających ograniczenia dietetyczne.

Lodziarstwo wegetariańskie a obecne trendy

Paulina Daniłowicz podkreśla także rosnące zainteresowanie trendem wegetariańskim w lodziarstwie. Odpowiadając na potrzeby klientów, branża lodowa oferuje desery z mniejszą zawartością cukru, na bazie napojów roślinnych, bez glutenu, co pozwala na dotarcie do szerszego grona odbiorców. W ten sposób lody stają się elementem zrównoważonej diety.

W Polsce zyskują na popularności również lody wytrawne. Smaki jak słony karmel, ser koryciński z brzoskwinią, rokitnik z jarzębiną, czy sezamowe są coraz częściej wybierane przez koneserów.

Na przyszłość “u Lodziarzy” planuje dalszy rozwój trendu wegetariańskiego, eksplorowanie nowych smaków ziół i owoców, a także poszukiwanie nietypowych połączeń i składników wspierających zdrowie. W tych obszarach widzą największy potencjał na nadchodzący sezon.

Dołącz do newslettera

Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl  Skład magazynu Franczyza & Biznes: Aera Design
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram