Mówi się, że o popularności restauracji powinno świadczyć serwowane w niej jedzenie, jednak nawet najlepsza kuchnia nie obroni się, gdy nie zadbamy o właściwą lokalizację i warunki w lokalu.
Akademia Rozwoju Systemów Sieciowych szacuje, że w branży gastronomicznej działa już ponad 100 sieci restauracyjnych. Popularność otwarcia lokalu na licencji wzrasta z roku na rok. Często to do przyszłych franczyzobiorców należy wybór lokalu. Jak zauważa Agata Polińska z serwisu ogłoszeniowego Otodom, wybór właściwego miejsca pod restaurację jest jedną z najważniejszych decyzji. Jakimi kryteriami należy kierować się przy wyborze lokalu i lokalizacji przeznaczonej pod gastronomię?
Otwarcie nowej restauracji lub knajpy wiąże się z dużymi wydatkami, m.in. na wystrój, sprzęt czy zatrudnienie personelu. W budżecie należy uwzględnić także czynsz, jaki trzeba będzie płacić za wynajęcie lokalu. W tym przypadku nie należy sugerować się oszczędnościami. Tanie pomieszczenie z reguły wiąże się z mało atrakcyjną lokalizacją, a to ona będzie odgrywać kluczową rolę na początku funkcjonowania działalności.
Agata Polińska zauważa, że lokalami najczęściej wybieranymi pod gastronomię są te znajdujące się na starówkach, przy najbardziej ruchliwych ulicach i deptakach. Sporym zainteresowaniem cieszą się także pomieszczenia w pobliżu dużych osiedli, gdzie wraz z budownictwem mieszkaniowym prężnie rozwija się także infrastruktura.
Wybór lokalizacji oraz samego lokalu są także ściśle uzależnione od rodzaju kuchni, jaka będzie serwowana w restauracji. Jeżeli nastawiamy się na dania typu fast food, street food i przekąski, powinniśmy rozglądać się za pomieszczeniami przy ruchliwych i dobrze skomunikowanych ulicach. Restauracje serwujące bardziej wymagającą kuchnię powinny znajdować się w otoczeniu, które pozwala na dłużej cieszyć się jedzeniem. Na etapie poszukiwania miejsca należy przeprowadzić rekonesans po okolicznych knajpach i sprawdzić pod kątem konkurencji, czy kuchnia tam serwowana nie będzie bliźniacza do naszej oferty oraz ilu klientów odwiedza punkty gastronomiczne w danej okolicy. Warto także sprawdzić ilość miejsc parkingowych oraz odległość przystanków komunikacji miejskiej.
Nie można zapomnieć o metrażu, który powinien być dopasowany do profilu restauracji. Należy uwzględnić salę dla gości i ilość stolików lub miejsc siedzących, ale także zaplecze i kuchnię. Mniejsze pomieszczenia są przystosowane do prowadzenia knajpy, baru typu fast food, ewentualnie bistra. Większa powierzchnia pozwala na przyjmowanie dużej liczby gości, a nawet organizowania imprez okolicznościowych.