Speedy Romano to sieć, którą firma Wojtex zaczęła rozwijać w trakcie pandemii. Początkowo jej formuła działania zakładała dostarczanie pizzy wyłącznie w dowozie. Dziś pod tą marką funkcjonują również lokale stacjonarne, a sieć pozyskuje kolejnych franczyzobiorców.
W ramach sieci Speedy Romano działa obecnie 6 lokali, zaś na ten rok zaplanowano otwarcie dwóch kolejnych. Wszystkie prowadzone są na zasadzie franczyzy.
Obecnie lokale Speedy Romano prowadzą regularną działalność stacjonarną, a dodatkowo realizują dostawy. Model stawiający wyłącznie na dostawy bardzo dobrze sprawdzał się z okresie pandemii – informuje Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex, która jest franczyzodawcą konceptu.
Lokal pod działalność Speedy Romano powinien mieć minimum 70 mkw., jednak optymalna powierzchnia to ok. 100-150 mkw. Franczyzobiorca powinien się liczyć z inwestycją od 92 tys. zł netto wzwyż. Wojtex nie pobiera opłaty wstępnej, nie wymaga też doświadczenia w branży gastronomicznej.
Zapewniamy dostęp do centrum dystrybucyjnego, szkoleń, projektów aranżacji lokalu oraz bezpłatnych działań marketingowych. Sukces franczyzobiorcy zależy od jego zaangażowania – mówi Goduński.
Firma Wojtex może się pochwalić wieloletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej i w rozwijaniu sieci franczyzowych. Poza Speedy Romano należą do niej takie marki Biesiadowo, Amori Pomodori, Western Tortilla, Kebab Yum Yum czy CoffeeLoffee.