Franczyza w Polsce

McDonald's

Rodzaj sieci: franczyzowa
Zasięg sieci: międzynarodowy
Ulica: Marynarska 15
Miasto: 02-674 Warszawa

http://www.mcdonalds.pl

Numer telefonu: 22 211 58 82
Numer Fax: 22 211 58 10

Krzysztof Stępień
Specjalista w dziale franczyzy
E-mail: licencja@pl.mcd.com
Numer telefonu: 664 148 584


Opis systemu

Charakterystyka systemu

Korporacja McDonald's, założona w 1955 r. przez Raya Kroca, jest jednym z największych na świecie przedsiębiorstw w branży restauracji szybkiej obsługi, zarówno pod względem liczby restauracji jak i wielkości sprzedaży. Korporacja McDonald's jest spółką akcyjną notowaną na giełdzie nowojorskiej z siedzibą w Oak Brook, Illinois. Korporacja McDonald's to 33 tysiące restauracji funkcjonujących w ponad 100 krajach i zatrudniających razem ponad 1,7 mln pracowników. Codziennie ponad 64 miliony osób odwiedza restauracje McDonald's. McDonald's jest także największą organizacją działającą na zasadach franczyzy. Około 75% wszystkich restauracji McDonald's jest prowadzonych przez franczyzobiorców.

Korzyści dla franczyzobiorcy

  • Prawo do działania pod marką McDonald's.
  • Prawo do korzystania z obiektu restauracji.
  • Dostęp do sprawdzonych źródeł zaopatrzenia.
  • Dostęp do sieci firm serwisowych i usługodawców.
  • Stałe konsultacje i pomoc w prowadzeniu restauracji.
  • Szkolenie dla franczyzobiorcy i jego kadry kierowniczej oraz stale aktualizowane materiały szkoleniowe dla pracowników restauracji.
  • Udział w ogólnopolskich programach i akcjach marketingowych.

Wymagania

Minimalna Kwota: 1 200 000 zł
Opłata Wstępna: 45 000 USD + 15 000 USD Kaucja Gwarancyjna
Opłata Bieżąca: 5,00% sprzedaży netto Opłata Licencyjna, Kilkanaście % sprzedaży netto - Opłata za korzystanie z obiektu restauracji
Opłata Marketingowa: 4.40% sprzedaży netto

Dodatkowe wymagania stawiane franczyzobiorcom

  • Przekonanie do marki McDonald's i świadomość jej znaczenia i wartości.
  • Świadomość konieczności długotrwałego zaangażowania; gotowość budowania swojego sukcesu przez wiele lat ze świadomością, że mogą być to lata lepsze i gorsze.
  • Świadomość konieczności podporządkowania się regułom Systemu McDonald's i budowania renomy marki McDonald's.
  • Dbanie o potrzeby klientów - gości restauracji, dobre relacje z lokalną społecznością.
  • Umiejętności interpersonalne, ułatwiające budowanie więzi  z pracownikami, przedstawicielami McDonald's i dostawcami.
  • Umiejętność komunikacji - wyrażanie myśli w jasny i zwięzły sposób, umiejętność przekazywania informacji różnym adresatom.
  • Odpowiednie nastawienie - pozytywne nastawienie do życia, satysfakcja z pracy i dążenie do osiągnięcia osobistego sukcesu oraz sukcesu systemu McDonald's.
  • Zdolności przywódcze i profesjonalizm w działaniu - bycie liderem zespołu oraz dążenie do perfekcji w prowadzeniu swojej restauracji.
  • Duch przedsiębiorczości - dążenie do sukcesu, akceptacja ryzyka towarzyszącego prowadzeniu działalności gospodarczej na własny rachunek.
  • Umiejętność zarządzania przedsiębiorstwem - osoby wykazujące zdolności analityczne i decyzyjne.
  • Doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej.
  • Znajomość zagadnień finansowych oraz sposobów kontroli kosztów.
  • Inicjatywa oraz upór w dążeniu do celu.
  • Szczerość i uczciwość.

Najnowsze franczyzy

Szkolenia

DLA FRANCZYZODAWCÓW

ZARZĄDZANIE SIECIĄ FRANCZYZOWĄ - 28.09.2017

ROZWÓJ FIRMY POPRZEZ FRANCZYZĘ - 21.09.2017

DLA KANDYDATÓW NA FRANCZYZOBIORCÓW

FRANCZYZA - SPOSÓB NA WŁASNY BIZNES - 26.09.2017

SONDA - MIEJ WŁASNE ZDANIE!

Jaki masz stosunek do zmiany wizerunku popularnej marki?

To zawsze wychodzi na plus - 6.7%
Pozytywny, ale wszystko zależy od koncepcji zmiany - 80%
Negatywnie oceniam tego typu zmiany - 13.3%

Szkolenia

DLA FRANCZYZODAWCÓW

ZARZĄDZANIE SIECIĄ FRANCZYZOWĄ - 25.05.2017

ROZWÓJ FIRMY POPRZEZ FRANCZYZĘ - 11.05.2017

UMOWA FRANCZYZY W PRAKTYCE - 06.02.2017

DLA KANDYDATÓW NA FRANCZYZOBIORCÓW

FRANCZYZA - SPOSÓB NA WŁASNY BIZNES - 18.05.2017