Wyposażenie pizzerii — w co zainwestować na początku?

Data dodania: 5 września 2019
Foto: Wyposażenie pizzerii — w co zainwestować na początku?

Decydując się na otworzenie pizzerii musisz dysponować nie tylko kucharską pasją i wiedzą, ale również odpowiednio wyposażonym zapleczem. Jego sercem jest oczywiście piec do pizzy. Aby praca w restauracji była przyjemna, bezpieczna i efektywna niezbędne będą też urządzenia chłodnicze, przybory kuchenne czy zmywarki gastronomiczne. Podpowiadamy, w jakie sprzęty i meble zainwestować na początku.

Inwestycja w nowy lokal gastronomiczny lub modernizacja czy remont obecnego to zawsze ogromny wydatek. Dlatego każdy kupujący wyposażenie pizzerii analizuje ofertę rynkową i wybiera produkty, które pod względem ceny, rozmiaru i funkcjonalności spełnią jego potrzeby. Zwłaszcza, kiedy musisz wyposażyć zaplecze kuchenne niemal od zera, a przy tym zadbać o wystrój sali i wynagrodzenie personelu, budżet odgrywa dla Ciebie ważną rolę. Wraz ze specjalistą firmy Technica podpowiadamy, jakie wyposażenie pizzerii wybrać, aby dobrze i mądrze zainwestować.  

Wybieramy piece do pizzy

Piece do pizzy to bez wątpienia najważniejsze elementy wyposażenia lokali, które serwują dania kuchni włoskiej. Niektórzy decydują się na tradycyjne modele kamienne, ale tam, gdzie nie ma miejsca lub możliwości instalacji takich konstrukcji równie dobrze radzą sobie sterowane elektronicznie piece do pizzy. W zależności od tego, jak duża jest Twoja restauracja i ilu gości planujesz obsługiwać (w lokalu i na dowóz) możesz wybrać modele 2- lub 4- komorowe.

Już nawet w 2-komorowym piecu do pizzy, podczas jednego cyklu pieczenia zmieścisz nawet 6 wypieków. Co szczególnie ważne, każdy zachowa swój własny aromat i smak. Sporym ułatwieniem dla obsługujących sprzęt pizzermanów okazuje się opcja sterowania cyfrowego z pomocą programatora. W takim piecu do pizzy można bez problemu określić moment początkowy i końcowy cyklu pieczenia, aby mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie rumiany.

Meble i sprzęty do pizzerii

Meble na zapleczu kuchennym w lokalu gastronomicznym służą do przechowywania naczyń, akcesoriów do pizzerii, składników spożywczych oraz przygotowywania dań. Nie bez znaczenia pozostaje ich estetyczny wygląd oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Liczba szafek czy szuflad zależy od metrażu wnętrza i potrzeb indywidualnych. Są jednak pewne sprzęty, które muszą znaleźć się tam obligatoryjnie.

Wyposażenie pizzerii, oprócz wspomnianego już pieca do pizzy obejmuje:

miksery spiralne — dzięki dużym dzieżom wykonanym ze stali nierdzewnej w mikserze spiralnym przyrządzisz idealnie elastyczne ciasto na pizzę czy pierogi,

stoły chłodnicze i szafy chłodnicze — do bezpiecznego przechowywania składników spożywczych lub półproduktów, które wymagają niższych temperatur,

zmywarki gastronomiczne — dezynfekujące i myjące naczynia oraz akcesoria do pizzerii, które znacznie usprawniają codzienne porządki w kuchni,

zamrażarki — do głębokiego mrożenia i dłuższego przechowywania artykułów wrażliwych na działanie wysokich temperatur.

Przydatne przybory kuchenne

Zanim kolorowa, aromatyczna pizza zostanie umieszczona w piecu, szef kuchni musisz przyrządzić oddzielnie wszystkie potrzebne składniki i ciasto. W tym celu potrzebuje przyborów kuchennych, a wśród nich:

blachy do pizzy w różnych kształtach i rozmiarach,
łopatki do pizzy,
wałkownic do ciasta,
radełka.

Jeżeli Twój lokal obsługuje gości nie tylko stacjonarnie, ale również oferuje pizzę na dowóz powinieneś zatroszczyć się o zakup torby termoizolacyjnej. Stabilnie przechowasz w niej zamówienia na czas transportu, zachowując ich temperaturę i walory smakowe oraz wizualne.

Dołącz do newslettera

Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl  Skład magazynu Franczyza & Biznes: Aera Design