W dyskontach zakupy spożywcze robi 70% Polaków. Małe sklepy wybiera tylko 1 na 10 osób

Autor: AK
Data dodania: 18 października 2021
Kategoria:

Dyskonty królują wśród Polaków. Już 70% konsumentów na zakupy spożywcze wybiera się właśnie do tego typu sklepu – wynika z najnowszego badania CBRE. W dużych super- lub hipermarketach w jedzenie zaopatruje się 14% klientów, a małe sklepy osiedlowe preferuje 12% z nas.

Znaczącą rolę w decyzji odgrywa odległość sklepu od miejsca zamieszkania, na co wskazało ponad 80% zapytanych. Eksperci CBRE zwracają uwagę na dynamiczne zmiany na polskim rynku handlu spożywczego, które uwypukliła pandemia. Oprócz zmian właścicielskich marek sklepów obserwowane są poszukiwania nowych formatów przez sieci obecne na rynku.

Konsumenci mają do wyboru wiele formatów sklepów spożywczych. To m.in. sklepy sieciowe w formule „convenience”, czyli blisko miejsca zamieszkania, tradycyjne sklepy osiedlowe, dyskonty, średniej wielkości hipermarkety i supermarkety, a także specjalistyczne sklepy, np. z żywnością ekologiczną. W ostatnich latach obserwowaliśmy wiele zmian na rynku. Niektóre marki były przejmowane przez inne sieci spożywcze, poszukiwano nowych formatów działalności, rozwijano strategię „omnichannel”, czyli spójnego łączenia różnych kanałów komunikacji z klientem.

Zmniejsza się też powierzchnia sklepów spożywczych w dużych centrach, a zwiększa w parkach handlowych. Intensywnie rozwijają się sieci „convenience”, czemu sprzyja boom mieszkaniowy. Widać również coraz więcej wdrażanych ekologicznych rozwiązań – mówi Magdalena Frątczak, szefowa sektora handlowego w CBRE.

Dyskonty najczęściej wybierane

Zmiany wprowadzane przez sieci spożywcze to konsekwencja preferencji i oczekiwań klientów, które ewoluowały już wcześniej, ale pandemia je uwypukliła. To co się nie zmieniło to miłość do dyskontów, w których najczęściej zakupy spożywcze robi 70% klientów. Największą popularnością dyskonty cieszą się wśród osób z małych miast (do 20 tys. mieszkańców), w których za takimi zakupami opowiedziało się 78% zapytanych. Wśród wszystkich badanych 14% żywność kupuje zazwyczaj w dużych super- lub hipermarketach, a 12% w małych sklepach osiedlowych. Wyłącznie w małych sklepach osiedlowych zakupy robi 8% respondentów, ale aż 38% przyznaje, że zdarza się im zaglądać do nich po drobne zakupy.

Zakupy spożywcze robimy lokalnie

Dla zdecydowanej większości osób duże znaczenie podczas wyboru sklepu na zakupy spożywcze ma jego odległość od miejsca zamieszkania. Niezależnie od preferowanego formatu sklepu 82% przyznało, że ważne jest, aby był blisko domu. Ten czynnik nie ma większego znaczenia dla 18% badanych.

W pandemii wzrosło znaczenie odległości sklepów od miejsca zamieszkania. Obserwujemy to nie tylko w rozwoju sieci małych sklepów spożywczych, które można spotkać już niemal na każdym rogu, ale także zwiększaniu udziału w rynku parków handlowych, położonych w małych miastach i na obrzeżach, blisko dużych osiedli podsumowuje Magdalena Frątczak.

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

Data dodania: 8 sierpnia 2022
Franczyza na niepewne czasy
Data dodania: 5 sierpnia 2022
Żabka liczy już 8500 sklepów
Data dodania: 4 sierpnia 2022
Fit Cake robi swoje
Data dodania: 2 sierpnia 2022
BRICOMARCHÉ z nową marką własną

zobacz więcej

Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram