Własna pizzeria gotowa w 3 dni i to bez lokalu? To możliwe dzięki innowacyjnemu konceptowi franczyzowy sieci pizzerii Gruby Benek. Samodzielne moduły gastronomiczne Benek Pizza Express są w pełni wyposażone i gotowe do pracy, którą ułatwi zautomatyzowana produkcja i nowoczesny system dostaw do klienta.
Sieć pizzerii Gruby Benek działa na rynku gastronomicznym od 20 lat. W tym czasie otworzyła kilkadziesiąt lokali na terenie całego kraju, a teraz postanowiła pójść o krok dalej i stworzyć całkowicie nowy koncept franczyzowy. To odpowiedź na wszystkie wyzwania pandemicznej i postpandemicznej rzeczywistości gastronomii. – Ostatni rok mocno zmienił naszą branżę i to jak działają lokale. – mówi Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – Szybkie i sprawne dostawy stały się kluczowe i to nie tylko w czasie lockdownu. Klienci oczekują natychmiastowej gratyfikacji i usługi na najwyższym poziomie, a inwestorzy poszukują bezpiecznych biznesów z niewysokim progiem inwestycji i możliwością elastycznej adaptacji do warunków rynkowych. My mamy na to odpowiedź.
Marka wprowadza właśnie na rynek nowy koncept franczyzowy – samodzielne moduły gastronomiczne Benek Pizza Express. To kompletne, nowoczesne i przenośne pizzerie w formie gotowych modułów, które można postawić w dowolnym miejscu. Wystarczy plac lub działka, by bez uciążliwych procesów wynajmu, remontu i adaptacji lokalu zostać właścicielem pizzerii i właściwie z dnia na dzień zacząć pracę. Moduły są w pełni wyposażone, co oszczędza franczyzobiorcy długiego procesu adaptacji i zakupu wyposażenia. Nie bez znaczenia jest też ich piękny, nowoczesny i bardzo stylowy wygląd, który od razu przykuwa uwagę.
Moduły Benek Pizza Express od zaplecza wyglądają jak nowoczesne restauracje. – mówi Katarzyna Włodarczyk – Pięta. – Część magazynowa i produkcyjna wyposażone są w sprzęty, które automatyzują i usprawniają cały proces wytwarzania pizzy, burgerów i smażonych kurczaków stanowiących podstawę oferty naszych lokali. Dopełnieniem jest tutaj niewielka sala dla klientów i miejsce na przestronny ogródek osłonięty automatyczną markizą. Bezpieczeństwo zapewniają systemy przeciwpożarowe, przeciwzalaniowe i monitoring, a wygodę pracy oświetlenie, wentylacja i klimatyzacja. A to dopiero początek bogatej funkcjonalności modułów, która pomyślana została tak, aby były one nie tylko komfortowe, ale również ekologiczne.
Postawiliśmy na rozwiązania na miarę XXI wieku, niespotykane w krajowych pizzeriach. – wyjaśnia Włodarczyk – Pięta. – Na ścianie modułu umieściliśmy ładowarkę samochodów elektrycznych, a na ich dachu znajdują się panele fotowoltaiczne, które dodatkowo obniżają koszty pracy lokali. Moduły nastawione są na sprzedaż w dostawie. W tym celu wyposażone zostały w nowoczesny system POS powiązany z zamówieniami online, system monitorowania dostaw i zautomatyzowaną linię produkcyjną, która umożliwia wyprodukowanie dziennie 400 pizz, 100 burgerów BenBurger i 100 kubełków kurczaka BenKura.
Kluczowy jest tutaj fakt, że moduły są gotowe do ustawienia i uruchomienia sprzedaży w zaledwie 3 dni. Franczyzobiorcy nie obciążają też wysokie koszty najmu, a jedynie koszty dzierżawy działki, które są nieporównywalnie niższe. Dodatkowo moduł może zostać przeniesiony do nowej lokalizacji w dowolnym momencie działania, a jego konstrukcja przewiduje możliwość ustawienia obok paczkomatu, co tworzy kolejne źródło dochodu dla franczyzobiorców. – Benek Pizza Express to rozwiązanie dla osób, które szukają pomysłu na bezpieczny, prosty i elastyczny biznes. Doskonale sprawdzą się zarówno w dużych miastach, jak i niewielkich miejscowościach już od 10 tysięcy mieszkańców. – dodaje Katarzyna Włodarczyk – Pięta.
Sieć Gruby Benek właśnie ruszyła z tą nową ofertą franczyzową. Koszt inwestycji w nowy, w pełni wyposażony moduł zaczyna się od 230 tys. zł z możliwością leasingu. Jednorazowa opłata licencyjna wynosi 20 tys.zł, a miesięczna opłata franczyzowa to 6 % od obrotu, z czego 2 % reinwestowane jest w działania marketingowe.