Otwierasz pizzerię? Sprawdź umiejętności kandydata na pizzermana

Autor: Redakcja
Data dodania: 9 sierpnia 2016
Kategoria:
Foto: freeimages.com
Przetestuj umiejętności kandydata w porze obiadowej lub w weekendowy wieczór.

Jak sprawdzić umiejętności kandydata na kucharza-pizzermana i skompletować profesjonalny zespół opowiadają doświadczeni restauratorzy.

Pizza, najsłynniejsze włoskie danie doczekała się miana jednego z najpopularniejszych fast foodów. Nie dziwi więc fakt, że na fali tej popularności wiele pizzerii zarówno polskich, jak i zagranicznych podbija nasz rynek za pomocą budowy sieci franczyzowych.

Ci, którzy myślą o otwarciu własnej pizzerii w oparciu o sprawdzony koncept i wsparcie silnej marki mają z czego wybierać. Franczyzę oferuje np. Da Grasso, Gusto Dominium, Stopiątka, Dominos Pizza czy Biesiadowo.

W tym segmencie gastronomii kluczową rolę odgrywa m.in. rekrutacja personelu – żeby placek smakował tak, jak we włoskiej restauracji musi go przygotować osoba, która naprawdę to potrafi. Jak znaleźć dobrego pizzermana i jak sprawdzić umiejętności potencjalnego kandydata opowiadają restauratorzy.

Marcin Ciesielski, właściciel sieci pizzerii Stopiątka zaznacza, że choć referencje są bardzo ważne, nie do końca pozwalają zweryfikować umiejętności kandydata na pizzermana - pomimo potwierdzenia ich u restauratorów lub managerów restauracji, w których pracował kandydat na kucharza zgodnie z informacjami zawartymi w jego CV.

Dobrym sposobem weryfikacji kucharza - pizzermana jest poproszenie kandydata o przygotowanie ulubionej pizzy, będącej jego wizytówką. Możemy dzięki temu sprawdzić jego technikę, sprawność oraz co bardzo ważne znajomość składników i kreatywność. Ale to w dalszym ciągu nie gwarantuje, że postawiliśmy na profesjonalistę. Bardzo ważne jest sprawdzenie jak kandydat na pizzermana jest zorganizowany oraz jak radzi sobie w sytuacjach stresowych, w momentach natężenia ruchu w lokalu, kiedy musi działać pod presją czasu. Dobrym rozwiązaniem jest przetestowanie jego umiejętności w porze obiadowej lub w weekendowy wieczór. Jeśli kucharz zda ten egzamin, możemy być pewni że jest profesjonalistą w swoim fachu – radzi Marcin Ciesielski.

Pizza po raz drugi

Jednak pomimo tzw. „dobrego wrażenia” jakie wywarł na pracodawcę kandydat, zdarzają się sytuacje, kiedy umiejętności pracownika zostają niewłaściwie ocenione. Niezbędne jest sprawdzenie jego umiejętności w praktyce.

Bardzo dobrym testem profesjonalizmu jest poproszenie pizzermana o zrobienie dokładnie takiej samej pizzy dwa i więcej razy w przeciągu kilku godzin i porównanie tych produktów. Sprawdzimy w ten sposób powtarzalność smaków i gramatur oraz da nam to pewność że „dzieło” pizzermana nie jest produktem przypadkowym i zawsze możemy liczyć na określoną jakość dania – tłumaczy Marcin Ciesielski.

Dodaje, że skutecznym sposobem weryfikacji kandydata w obecnych czasach są media społecznościowe oraz fora internetowe. Warto zapoznać się w profilem kandydata na facebooku lub innym medium, poznać opinie na temat jakości dań na fanpage'ach restauracji, w czasie kiedy kandydat tam pracował oraz przewertować fora na temat gastronomi w danym mieście.

– Z nich możemy dowiedzieć się chociażby jaką popularnością cieszyły się miejsca, w których pracowała osoba kandydująca a czasami poznać pozytywny wkład osobisty kandydata w rozwój danej restauracji, co bardzo dobrze będzie świadczyć o kandydacie – wyjaśnia .

Do gry wkraczają trenerzy

O swoim doświadczeniu w rekrutacji pracowników opowiada też właściciel firmy Wojtex Wojciech Goduński. Należą do niej m.in. takie sieci pizzerii jak Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza.

Nasza oferta franczyzowa dociera do wielu osób. Są to osoby związane z pracą w gastronomii jak również takie, które nie posiadają doświadczenia w tym zakresie. Głównym zadaniem firmy jest stworzenie i zapewnienie warunków, które jak najlepiej przygotują naszych partnerów do prowadzenia własnej pizzerii. Z myślą o nich stworzyliśmy dział szkoleniowy, który jest odpowiedzialny za profesjonalne przygotowanie franczyzobiorców i ich pracowników do pracy w gastronomii – opowiada.

W przypadku tych konceptów, pierwsze etapy rekrutacji pracowników przebiegają standardowo jak w większości pizzeriach: analiza CV, spotkania i rozmowy kwalifikacyjne. Działania te prowadzone są przez franczyzobiorców, którzy tworzą zespół według własnych, indywidualnych oczekiwań i wymagań.

Kolejnym krokiem jest cykl szkoleń. Pracownicy biorą udział w warsztatach prowadzonych przez firmową kadrę szkoleniową. Trenerzy pokazują jak wygląda i na czym polega praca pizzermana oraz uczą od podstaw umiejętności potrzebnych do wykonywania pracy na tym stanowisku.

Z doświadczenia widzimy, że bardziej niż dobre referencje u pracownika liczą się chęci do pracy. Zaangażowanie, szkolenia oraz opieka naszych trenerów na każdym etapie współpracy z nami to wystarczające podstawy do rozpoczęcia pracy pizzermana. Oczywiście po szkoleniach monitorujemy obsługę pizzerii i śledzimy na bieżąco postęp ich pracy. Jesteśmy w trakcie wdrażania platformy e-learningowej dla pracowników. Będziemy na niej zamieszczać tutoriale, filmiki oraz instrukcje dotyczące przygotowywania pizzy oraz innych potraw – podsumowuje Wojciech Goduński.

Dołącz do newslettera

zobacz więcej

Data dodania: 28 września 2022
Analiza założeń do projektu ustawy o umowie franczyzy
Data dodania: 2 września 2022
Piękno i pieniądze
Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram