Duży biznes w małym mieście

Data dodania: 31 lipca 2023
Kategoria:

Ponad 13 lat doświadczenia w branży, prowadzenie placówki szkoleniowej w największej sieci pizzerii w Polsce, zbudowanie zaangażowanego zespołu i lojalnego grona klientów – tak w skrócie można scharakteryzować działalność biznesową Martyny Klon – właścicielki pizzerii Da Grasso w Świeciu.

Droga do Da Grasso

Martyna Klon swoją przygodę z Da Grasso rozpoczęła w 2010 r. i od tego czasu nieprzerwanie prowadzi lokal w Świeciu. W tym okresie zdobyła ogromną wiedzę i doświadczenie w branży gastronomicznej, ale również umiejętności, które z powodzeniem przekazuje nie tylko personelowi, ale także innym franczyzobiorcom sieci.

Co sprawiło, że zdecydowała się na rozpoczęcie współpracy z marką Da Grasso?

Zanim podjęłam decyzję o samodzielnym prowadzeniu biznesu, analizowałam różne możliwości dostępne na rynku. Postawiłam na gastronomię, a nie bez znaczenia był fakt wcześniejszego nawiązania relacji z przedstawicielami sieci Da Grasso. Zbudowana sieć kontaktów dała mi duży komfort, a rozmowy utwierdziły w przekonaniu o chęci podążania tą ścieżką kariery.

Deklaracja podjęcia współpracy to jednak dopiero początek drogi i procesu, który finalnie ma doprowadzić do uruchomienia pizzerii. To szczególnie istotne dla osób, które nie posiadały wcześniej doświadczenia w prowadzeniu biznesu. W przypadku Da Grasso kluczowa jest jednak zaangażowanie i chęć nauki, a nie wcześniejsze miejsce zatrudnienia.

Jak wspomina Martyna Klon: - Kiedy zgłosiłam się do Da Grasso miałam zaledwie 22 lata, jednak mój wiek nie stanowił istotnej przeszkody. Koordynatorzy przedstawili mi wszystkie wymogi i zasady dotyczące prowadzenia punktów gastronomicznych w Polsce. Poznałam również cały proces związany z uruchomieniem restauracji Da Grasso, obejmujący m.in. rozmowy z przedstawicielami sieci, poszukiwania najlepszego lokalu pod inwestycję, analizę potencjału sprzedażowego miejsca, prace projektowe i remontowe czy wdrażanie lokalnych, personalizowanych działań marketingowych. Przy starcie współpracy otrzymałam dostęp do know-how, gotową dokumentację, a następnie projekt technologiczny i szeroki pakiet szkoleń dla mnie oraz całego personelu. Od początku czułam bardzo duże wsparcie i silnego partnera, a w razie potrzeby mogłam szybko rozwiać wszelkie wątpliwości.

Warto podkreślić, że w ramach współpracy Da Grasso gwarantuje nie tylko pomoc w aranżacji restauracji, wsparcia administracyjnego czy prawnego, ale również aktywnie angażuje się w pomoc w dniu otwarcia lokalu, a następnie w samym prowadzeniu restauracji.

Codzienne wsparcie

Wykorzystując możliwości płynące ze współpracy z największą franczyzową siecią pizzerii w Polsce, Martyna Klon bardzo szybko zbudowała prestiż prowadzonego przez siebie lokalu i grono lojalnych klientów. Jak jednak podkreśla, prowadzenie placówki gastronomicznej to praca pełna wyzwań, jednak posiadanie stabilnego i pewnego partnera to kluczowa korzyść, zwłaszcza w trudnych czasach, pełnych niepewności ekonomicznej i gospodarczej:

Sieć wspiera nas w codziennej pracy, a stały, regularny kontakt pozwala na bieżące omawianie i rozwiązywanie wszelkich spraw. Jednym z ważnych elementów są skoordynowane działania marketingowe, reklamowe i sprzedażowe, które obejmują zarówno aktywności lokalne – personalizowane i przypisane do każdej restauracji, jak i ogólnopolskie – budujące wizerunek całej sieci. Wobec wielu wyzwań w prowadzeniu biznesu, wiem, że nie mogłabym samodzielnie osiągnąć takich rezultatów.

Innym bardzo ważnym aspektem jest dostęp do zakupów centralnych i sieci kontaktów oferowanych przez Da Grasso. Sieć umożliwia również zawieranie korzystnych umów, związanych m.in. z użytkowaniem energii elektrycznej czy gazu. Wszystkie powyższe elementy dają mi gwarancję, że niezależnie od charakteru problemu, otrzymam szybką i skuteczną pomoc.

Obustronne korzyści ze współpracy

W ciągu kilkunastu lat funkcjonowania, restauracja prowadzona przez Martynę Klon stała się wizytówką całej sieci Da Grasso. Innowacyjne rozwiązania wdrażane w lokalu, skuteczny sposób zarządzania czy dobór zaangażowanego personelu to tylko nieliczne elementy, które sprawiły, że Da Grasso w Świeciu pełni obecnie również ważną rolę w zdobywaniu wiedzy przez nowych franczyzobiorców i pracowników sieci. Pizzeria jest bowiem punktem szkoleniowym, w którym przekazywana jest wiedza przyszłym franczyzobiorcom.

Za swoje zaangażowanie w budowanie renomy własnej pizzerii oraz całej sieci, Martyna Klon została nagrodzona przez sieć podczas tegorocznej Gali Franczyzobiorców Da Grasso, a w jej ręce trafiła nagroda „za doskonałość operacyjną i wysiłek włożony w rozwój nowych Franczyzobiorców”.

Dołącz do newslettera

Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl  Skład magazynu Franczyza & Biznes: Aera Design