Zamówienia z dowozem ciągną gastronomię do przodu

Autor: Redakcja
Data dodania: 18 lipca 2017
Kategoria:
Foto: Da Grasso
Zamówienia z dowozem ciągną gastronomię do przodu

Opcja dostawy jedzenia do domu jest popularna zarówno w dużych miastach, jak i mnijeszych miejscowościach. Najczęściej wybieranym daniem jest pizza - wynika z raportu firmy Stava.

Najchętniej wybieranym daniem jest pizza (40,6% wszystkich zamówień). Na kolejnych pozycjach znajdują się burgery (12,1%), kuchnia orientalna (11,1%), kebaby (9,9%), kuchnia tajska (8,4%), kuchnia polska (6%), sushi (5,3%), kanapki (3,3%) oraz kuchnia wegetariańska i wegańska (3,3%).

Z pytaniem co przynosi największy dochód – zamówienia w lokalu, na wynos, czy z dowozem zwróciliśmy się do właścicielki dwóch franczyzowych pizzerii Da Grasso Karoliny Nowak.

Dochód jest taki sam, jednak wartość przychodu jest różna. Pizzerie Da Grasso specjalizują się w sprzedaży z dowozem, jednak procentowy udział poszczególnych grup w obrocie zależny jest od lokalizacji. Przykładowo, w naszym lokalu w Zabrzu dowóz stanowi około 70% obrotu, a w Chorzowie, gdzie lokal usytuowany jest przy deptaku, dowóz to około 50% przychodu. W jednym i drugim lokalu najmniejszy udział sprzedaży stanowią zamówienia na wynos – mówi portalowi franczyzawpolsce.pl Karolina Nowak, właścicielka pizzerrii Da Grasso.

Jak czytamy w raporcie firmy Stava, średnia wartość rachunku za jedzenie na dowóz determinowana jest przede wszystkim minimalną kwotą zamówienia. Zdecydowana większość restauracji nie przyjmuje zamówień poniżej 20 - 25 zł. Koszt dowozu do klienta jest w takim wypadku zbyt wysoki w stosunku do wartości rachunku i takie zamówienia są zazwyczaj nieopłacalne.

Klienci nie są skłonni zapłacić za dowóz więcej niż 5 zł, a to nie pokrywa w całości kosztu. Dużą część kosztu dostawy restauracja musi pokrywać z marży naposiłku. Restauracje które wożą najwięcej często mają bezpłatną dostawę dla klienta i cały jej koszt pokrywają z marży. Restauracje, które opierają się głównie o ruch na sali a dowozy traktują jako dodatek ustawiają minimalną kwotę zamówienia jeszcze wyżej - na poziomie 40 - 50 zł. To jest już jednak istotna bariera dla klientów i zazwyczaj oznacza automatycznie niewielki wolumen dostaw z takiej restauracji.

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

zobacz więcej

Data dodania: 2 września 2022
Piękno i pieniądze
Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram