Wkrótce otwarcie restauracji w Wilnie, a później... Litwa, Ukraina, Rosja...

Autor: Redakcja
Data dodania: 28 sierpnia 2009
Kategoria:
dominium_logo.jpg

dominium_logo.jpgBędzie debiut na giełdzie, będzie ekspansja na rynki zagraniczne, dalszy rozwój sieci i wzmocnienie pozycji restauracji w Polsce.

Na pytania odpowiada Małgorzata Ptasińska, Kierownik Działu Franchisingu DOMINIUM S.A. 

W zeszłym roku, po przekształceniu w spółkę akcyjną, Dominium Pizza zapowiadała wejście na giełdę. Obecnie mówi się, że na warszawskim parkiecie zadebiutuje w 2010 roku. Czy to prawda?

Tak, debiut na giełdzie planujemy na pierwszą lub drugą połowę przyszłego roku, wszystko zależy od sytuacji na rynku. W chwili obecnej trwają intensywne przygotowania do wejścia na GPW, m.in. opracowywanie prospektu emisyjnego.

Czy spodziewacie się, że koniunktura na rynkach będzie sprzyjała debiutowi?

Ożywienie na rynku widać już teraz, chcemy jednak wybrać najwłaściwszy moment, by nasza oferta nie tylko przyniosła oczekiwane efekty spółce, ale także, by okazała się dobrą inwestycją dla przyszłych akcjonariuszy. Zakładamy, że przyszły rok będzie dobrym momentem dla debiutu Dominium S.A. na GPW. Wejście na giełdę z pewnością pozytywnie wpłynie na wizerunek firmy, nie tylko wśród klientów, ale także potencjalnych franczyzobiorców. Na pewno dużym plusem obecności na GPW będzie wzrost rozpoznawalności marki a także doskonała okazja do jej dalszej promocji. Upublicznienie niesie ze sobą przejrzystość informacji finansowych, obowiązek przygotowywania raportów i strategii, dzięki czemu spółka stanie się firmą bardziej wiarygodną, działającą przejrzyście, co wpłynie na zwiększenie zaufania otoczenia.

Czy rozważają Państwo debiut na NewConnect?

Na chwilę obecną nie.

W co spółka zainwestuje pozyskany kapitał?

Pozyskane środki z oferty publicznej chcemy przeznaczyć na dalszy rozwój sieci restauracji w kraju i za granicą.

Gdzie planują Państwo się pojawić?

Ekspansja zagraniczna dotyczy rynków Rumunii i Irlandii a także Litwy, Ukrainy i Rosji. Aktualnie trwają prace nad otwarciem lokalu w Wilnie.

Dlaczego akurat tam?

 Przeprowadzaliśmy badania rynkowe, dotyczące m.in. zwyczajów i preferencji konsumentów na wybranych rynkach i na tej podstawie podjęliśmy decyzję o otwarciu placówek Dominium w tych właśnie krajach. Są to rynki o dużym potencjale i niskim stopniu nasycenia w branży gastronomicznej, gdzie sektor restauracji typu casual dining dopiero się rozwija.

Na czym spółka skupi się w Polsce?

Obecnie skupiamy się na dalszym rozwoju sieci i wzmocnieniu pozycji restauracji w Polsce i za granicą. Docelowo chcemy zaistnieć we wszystkich większych miastach Polski, również poprzez uruchamianie restauracji w systemie franczyzowym. W centrum zainteresowania znajdują się miasta liczące 100 tys. mieszkańców, z dobrymi lokalizacjami zarówno w centrach handlowych, jak i innych atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych. Powierzchnia minimalna to 100 m2 , optymalna ok. 200 m2 – oczywiście w zależności od wielkości miasta i atrakcyjności położenia. Najbardziej poszukiwane są lokale narożne z dużą witryną, ale jesteśmy otwarci także na inne propozycje. Rozwój poprzez franczyzę pozwoli nam szybko rozbudować sieć i obniżyć koszty jej funkcjonowania. W najbliższym czasie planujemy również wdrożenie nowego systemu informatycznego, wspomagającego zarządzanie sprzedażą, administracją restauracji, księgowości oraz procesami w logistyce. Kontynuując strategię wzmacniania wizerunku marki zamierzamy poprawić system komunikacji z otoczeniem biznesowym, w szczególności z potencjalnymi inwestorami.

Zapowiadali Państwo otwarcie w 2009 roku kilku lokali w systemie franczyzowym. Udało się?

Zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami, rozpoczynamy realizację planu rozwoju sieci w systemie franczyzowym na terenie kraju. W ostatnim czasie przygotowaliśmy ofertę i pakiet franczyzowy, obecnie zaczynamy prowadzić rozmowy z kandydatami na franczyzobiorców.

Jak widzą Państwo swoją siec franczyzową w 2010 roku?

Do końca 2010 roku planujemy otworzyć kilka restauracji w systemie franczyzowym.

Czy restauracje poza granicami Polski również otwierane będą w systemie franczyzy?

Restauracje poza granicami kraju będą otwierane przede wszystkim za kapitał własny, ale nie wykluczamy innych możliwości, w tym również system franczyzowy.

Dziękujemy za rozmowę

Agnieszka Grabuś, 28 sierpnia 2009r.

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

Data dodania: 11 sierpnia 2022
Ponad połowa Polaków akceptuje pracę na czarno
Data dodania: 10 sierpnia 2022
Sieć Duży Ben ma już 250 sklepów
Data dodania: 9 sierpnia 2022
Franczyza czy własny biznes?
Data dodania: 8 sierpnia 2022
Franczyza na niepewne czasy

zobacz więcej

Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram