Więcej pizzy z Maxipizzy

Autor: Redakcja
Data dodania: 29 czerwca 2010
Kategoria:
pizzaSpółka uruchomiła w tym miesiącu dwa nowe lokale franczyzowe, mieszczące się w Katowicach i Rzeszowie. Przygotowanie pizzerii do otwarcia trwało 2-3 miesiące.

O podpisaniu umowy najmu lokalu w Rzeszowie spółka informowała w marcu, lokal pod pizzerię w Katowicach został zaś wynajęty w kwietniu. Oba mają w granicach 200 mkw. powierzchni i mieszczą się w centrum miast. Jak informuje firma, przy doborze lokalizacji bardzo starannie analizuje ona poziom generowanych przez nie kosztów stałych (w tym przede wszystkim stawkę za czynsz), a także liczbę potencjalnych klientów.
Liczba dostępnych atrakcyjnych lokalizacji jest głównym czynnikiem determinującym tempo ekspansji terytorialnej Maxipizzy. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku uruchomiła ona dwie nowe pizzerie – w Sosnowcu i Świętochłowicach. W tym roku także dotychczas uruchomiono dwa lokale – wspomniane Katowice i Rzeszów. Łącznie w sieci działa siedem pizzerii.

Warto zwrócić uwagę na to, że na rynku tym panuje spora konkurencja. Coraz więcej sieci pizzerii chce się także rozwijać poprzez franczyzę. Znacznie szybciej wychodzi to tym największym jak Da Grasso, Telepizza, Gruby Benek czy Biesiadowo. Mniejszym graczom na rynku pozyskanie franczyzobiorców nierzadko nastręcza trudności. Choć zdaniem Karola Molendy z Maxipizzy, mniejsza sieć też może mieć swoje zalety. – Nasz system stwarza możliwość otwarcia pizzerii w miejscach, gdzie już funkcjonują inne marki. Bowiem jeśli gdzieś jest dużo pizzerii, to znaczy, że jest też duży popyt na ich ofertę – wyjaśnia.

Wśród mniejszych sieci, oprócz Maxipizzy, nieźle rozwija się w tym roku także Solo Pizza, która ma już 10 lokali, w tym 7 w Łodzi. Najnowszy zosał otwarty w maju w CH Mazovia w Płocku, a kolejny na jesieni ruszy w Bytomiu. – W latach 2010-2011 planujemy otwarcie minimum 5 placówek w centrach handlowych – zapowiada Anna Owczarek, PR & Marketing manager w Solo Pizza.

Deklarowane przez sieci nakłady na otwarcie własnej pizzerii zaczynają sie od ok. 40 tys. zł (Biesiadowo). Niedrogo jest także  w Grubym Benku - 50-80 tys. zł. Średnio koszty wahają się jednak w granicach 100-200 tys. zł. Za taką sumę można uruchomić zarówno Maxipizzę jak i Solo Pizzę. Bliżej 200 tys. zł trzeba zazwyczaj przeznaczyć na Da Grasso bądź Telepizzę.

Joanna Cabaj - Bonicka

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

Data dodania: 12 sierpnia 2022
Bezrobocie w Polsce najniższe od 32 lat
Data dodania: 11 sierpnia 2022
Ponad połowa Polaków akceptuje pracę na czarno
Data dodania: 10 sierpnia 2022
Sieć Duży Ben ma już 250 sklepów
Data dodania: 9 sierpnia 2022
Franczyza czy własny biznes?

zobacz więcej

Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram