„Są na tym świecie rzeczy, którym nie można się oprzeć” – reklamuje swoją kuchnię pierwsza w Polsce restauracja amerykańskiej sieci typu casual dining. Czy rzeczywiście nie jesteśmy w stanie oprzeć się hamburgerom?
W połowie czerwca tego roku w Warszawie (w Centrum Handlowym Wola Park) rozpoczęła działalność pierwsza w Polsce restauracja Fuddruckers. To amerykańska sieć barów specjalizująca się w hamburgerach. Firma została założona w 1979 roku przez Philipa J. Romano w San Antonio, w Teksasie.
Od 2010 roku jest własnością marki Luby’s i ma swoją siedzibę w Houston, w Teksasie. Obecnie sieć posiada ponad 180 restauracji. Sieć Fuddruckers jest też obecna w Kanadzie, Republice Dominikany, Meksyku, Portoryko, Chile i Panamie.
Marka specjalizuje się w hamburgerach, które są proponowane w różnych rozmiarach. Jej oferta gastronomiczna obejmuje także przekąski, sałatki, przystawki, desery oraz amerykańską pizzę.
Do Europy sieć została wprowadzona w 2014 roku przez firmę Vinum et Alia, która otworzyła dwie restauracje Fuddruckers we Włoszech. W Polsce spółka planuje rozwój nie tylko Fuddruckers, ale również sieci Don Pep, której specjalnością jest włoska pizza.
Pierwszy lokal Don Pep został otwarty w czerwcu 2014 roku przy dworcu PKP w Katowicach. We Włoszech Vinum et Alia prowadzi około 15 lokali pod markami Don Pep, Fuddruckers, Arabian Kebab i Old Wild West.