Sieć Western Chicken, należąca do firmy Wojtex, w marcu tego roku otworzyła 3 kolejne lokale. Restauracje specjalizujące się w daniach na bazie kurczaka zostały uruchomione w Wołominie, Kobyłce i w Obornikach Śląskich. Marka wciąż jest otwarta na współpracę, poszukując partnerów w większych miastach.
Aktualnie firma poszukuje franczyzobiorców w Warszawie, Częstochowie, Toruniu, Bydgoszczy, Katowicach i Krakowie. Western Chicken to nie jedyny koncept franczyzowy rozwijane przez firmę Wojtex. Do spółki należy też sieć pizzerii Biesiadowo, Crazy Piramid Pizza i mobilna smażalnia ryb Rybkodajnia.
W przypadku Western Chicken, franczyzobiorca musi posiadać lokal o powierzchni minimum 40 m². Jednak najlepsze powierzchnie do prowadzenia restauracji to 70-80 m². Lokalizacje, które najlepiej sprawdzają się przy prowadzeniu restauracji Western Chicken to przede wszystkim galerie handlowe, centra miast, deptaki, duże osiedla mieszkaniowe (blokowiska).
Istnieje również możliwość podpisania umowy z siecią w małych miejscowościach powyżej 20 tys. mieszkańców oraz w miejscowościach turystycznych. W przypadku podpisania umowy franczyzowej na miejscowość turystyczną i prowadzenia tam działalności sezonowo, oplata franczyzowa pobierana jest wyłącznie za miesiące, w których lokal funkcjonuje.
Franczyzobiorca powinien być przygotowany na inwestycję minimum 30 tys. zł - jest to całkowity koszt inwestycji w lokal o powierzchni 40-50 m². Koszt ten zawiera m.in. projekt technologiczny, remont i aranżację wnętrza lokalu, niezbędne wyposażenie kuchni.
INK