belgianbeercafelogo
Aktualnie prowadzone są rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami na temat pierwszych lokali w Warszawie i we Wrocławiu. Firma zakłada, że zostaną one uruchomione w czerwcu 2012 r. przed Euro 2012. Docelowo sieć chce otworzyć w Polsce od 6 do 10 restauracji, które będą zlokalizowane w największych miastach. Idealna lokalizacja to centrum, najchętniej w starej zabudowie. Możliwe jest także otwarcie lokalu w miejscu, które łączy funkcje biurowe i handlowe.
Belgian Beer Cafe to lokale urządzone w stylu lat dwudziestych XX wieku. Restauracje oferują od 25 do 60 rodzajów belgijskich piw. W menu znajduje się kuchnia belgijska obejmująca zupy, sałatki, przekąski i desery lub kuchnia lokalna, pod warunkiem jednak, że jest inspirowana kuchnią belgijską. Powierzchnia lokalu to ok. 300 mkw., na którą składa się sala konsumpcyjna o co najmniej 150 mkw. powierzchni oraz 80 - 100 mkw. zaplecza.
Koncept ten jest rozwijany przez koncern Anheuser-Busch InBev, który wytwarza takie marki piwa jak Budweiser, Stella Artois czy Beck’s. Restauracje Belgian Beer Cafe są już obecne w ponad 15 krajach, m.in. w Australii, Belgii, Bułgarii, Czechach, Japonii, Holandii, Szwajcarii, na Węgrzech czy Ukrainie. Łącznie pod marką działa już 70 lokali.