Promując zdrową żywność wśród konsumentów, sieć sklepów Carrefour rozwija koncept świeżo wyciskanych soków.
Tylko w ciągu ostatnich 5 miesięcy liczba sklepów, oferujących klientom samodzielnie wyciśnięty sok z pomarańczy, wzrosła o 100%.
Od początku 2015 roku, angażując się w promocję zdrowego odżywiania, Carrefour jako jedna z pierwszych sieci rozpowszechnia koncept świeżo wyciskanych soków z pomarańczy.
Po udanych wynikach sprzedaży w 5 sklepach Carrefour, sieć zdecydowała się na rozszerzenie konceptu o kolejne sklepy, w tym o liczne supermarkety.
– Sieć Carrefour w Polsce rozpoczęła wdrażanie konceptu świeżo wyciskanych soków w styczniu 2015 roku. Duże zainteresowanie konsumentów świeżymi, samodzielnie wyciskanymi sokami spowodowało, że w ciągu roku liczba sklepów z maszyną do robienia naturalnego soku wzrosła do 34 placówek, z czego 22 z nich to supermarkety – powiedział François Vincent, Dyrektor supermarketów i sklepów convenience.
Od momentu pojawienia się w sklepach Carrefour pierwszych maszyn do produkcji świeżo wyciskanego soku, sprzedaż tego produktu do lipca 2016 r. wzrosła kilkukrotnie.
Z badań przeprowadzonych przez firmę Nielsen wynika, że trend zdrowego odżywiania w najbliższych latach będzie się umacniał. Dla 65% Polaków zdrowie jest najważniejszą wartością, dlatego też coraz więcej uwagi zwracają na produkty, które kupują. Obserwując wybory klientów sieci Carrefour, wyraźnie dostrzec można modę na zdrowe odżywianie. W sklepach, w których artykuły ekologiczne są dostępne od dłuższego czasu, wzrost sprzedaży owoców i warzyw bio w stosunku do analogicznego okresu w 2015 r. wynosi ponad 350%.