Sphinx express dla franczyzobiorców już za pół roku

Autor: Redakcja
Data dodania: 25 września 2011
Kategoria:


Najpierw spółka chce gruntownie przetestować koncept. Ale już na przykładzie lokali pełnowymiarowych zauważa, że te we franczyzie działają bardziej efektywnie.

- Obecnie mamy 5 lokali w segmencie fast casual dining: 4 Sphinx express oraz 1 Wook express. Najdłużej działający jest obecny na rynku dopiero pół roku. Uważam, że musimy mieć za sobą przynajmniej jeden pełny rok funkcjonowania naszych punktów własnych, aby rzeczywiście wiedzieć wszystko o tym koncepcie i móc go zaoferować franczyzobiorcom – mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska SA.

Podkreśla jednocześnie, że zainteresowanie franczyzobiorców przystepowaniem do sieci budowanych przez spółkę jest coraz większe. Tylko od początku bieżącego roku zgłosiło się do niej 170 kandydatów na franczyzobiorców. Po wstępnej weryfikacji podjęto rozmowy z 68, z których  23 osoby podpisały już umowę franczyzową lub operatorską, zaś negocjacje z 11 są na bardzo zaawansowanym etapie. Spółka z zadowoleniem odnotowuje fakt, że coraz częściej dostaje sygnały od obecnych franczyzobiorców, że chcieliby poprowadzić kolejny lokal.

- Oferujemy dwa modele współpracy franczyzowej. Pierwszym jest czysta franczyza, w której franczyzobiorca pokrywa opłatę wstępną i franczyzową i działa na własny rachunek. W tym modelu działają 63 restauracje. Drugim modelem jest model operatorski, który proponujemy osobom, które są sprawdzonymi, dobrymi menedżerami, ale nie mają opowiedniego kapitału, by wejść w klasyczną franczyzę. W tej formule działa obecnie 27 restauracji – mówi Sylwester Cacek.

W obydwu modelach dochody partnerów uzależnione są od wyników restauracji, którą zarządzają. Okazuje się, że doskonale motywuje ich to do pracy. Sfinks podaje, że restauracje operatorskie, które wcześniej działały jako własne, odnotowują wzrost EBITDA w wysokości 12 proc. w porównywalnych okresach.

Sfinks Polska ma obecnie 115 restauracji działających pod markami Sphinx, Wook i Chłopskie Jadlo, w tym 90 franczyzowych bądź operatorskich, 23 własne w Polsce oraz 2 własne zagranicą. Od początku bieżącego roku ruszyło już 13 nowych lokali, a w trakcie uruchamiania jest 7 kolejnych, dla których firma pozyskała już franczyzobiorców.

Joanna Cabaj - Bonicka

 

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - O tym się mówi

Data dodania: 5 lipca 2022
Polska przedsiębiorczość w zapaści
Data dodania: 9 maja 2022
Kupować czy pożyczać? – oto jest pytanie
Data dodania: 25 kwietnia 2022
Czy grozi nam wojna o wodę?
Data dodania: 28 marca 2022
Doceniliśmy pracę zdalną

zobacz więcej

Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Data dodania: 3 stycznia 2022
Te 30 franczyz najbardziej interesuje Polaków
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram