Solo Pizza ma już 10 lokali i plany przyspieszenia rozwoju

Autor: Redakcja
Data dodania: 23 marca 2010
Kategoria:
Solo_Salad_BarDziesiąta Solo Pizza ruszy już jutro w CH Port Łódź. Marka znana jest na rynku od 15 lat, ale dopiero w ostatnim czasie przyspieszyła tempo rozwoju. Do końca przyszłego roku ma powstać minimum 5 kolejnych lokali.

Pizzerie Solo Pizza można odwiedzić na razie tylko w Piotrkowie Trybunalskim, Niechorzu oraz Łodzi – z tego miasta koncept się wywodzi i tam działa już 8 pizzerii, w tym także ta najnowsza. - Pizzę, którą przygotowujemy z naturalnych składników, bez ulepszaczy czy spulchniaczy, w C.H. Port Łódź będziemy również podawać w specjalnych zestawach dla najmłodszych – zapowiada Beata Bednarek – Zielińska, właścicielka sieci Solo Pizzerii.

Już wkrótce klienci z kolejnych miast będą mieli okazję skosztować potraw z menu Solo. W listopadzie 2010 Solo Pizzeria otwiera lokal w centrum handlowym w Bytomiu, wiosną 2011 zaś w Galerii Słonecznej w Radomiu. Negocjowane są również warunki w kolejnych lokalizacjach. – Stawiamy teraz na centra handlowe, bo to doskonała lokalizacja dla małej gastronomi, do której należą nasze pizzerie – mówi Anna Owczarek, PR & Marketing Manager Solo Pizza. - W latach 2010 - 2011 planujemy otwarcie minimum 5 kolejnych placówek w centrach handlowych – dodaje.

Część lokali Solo jest własnością Beaty Bednarek – Zielińskiej, część zaś prowadzona jest przez franczyzobiorców. Jest w nich serwowane 36 rodzajów pizzy, można spróbować także makaronów oraz sałatek i sałat z Solo Salad Bar (na zdjęciu) przygotowywanych ze świeżych, ręcznie krojonych produktów. Kapitał niezbędny do uruchomienia Solo Pizzy to minimum 100 tys. złotych. Odpowiedni lokal powinien mieć ok. 100 mkw.

Solo Pizza jest jednym z blisko 30 konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii funkcjonujących w naszym kraju. Największe sieci rozwijające się w ten sposób to Da Grasso, Telepizza, Gruby Benek, Dominium Pizza i Biesiadowo. Co ciekawe, aż trzy spośród tych sieci wywodzi się z Łodzi bądź okolic: Da Grasso, Gruby Benek oraz Biesiadowo (Aleksandrów Łódzki).

Większe sieci mają zdecydowanie szybsze tempo rozwoju. Wystarczy wspomnieć Da Grasso, które otwiera zarówno pizzerie jak i restauracje włoskie i od początku tego roku uruchomiło już 11 lokali franczyzowych. Nowe pizzerie zaczęły działać w Sosnowcu, Łukowie, Malborku, Lublińcu, Mikołowie, Jastrzębiu Zdroju, a także na warszawskim Grochowie i Wilanowie. Restauracje powstały zaś w Bielsku-Białej, Brzegu i Łodzi.

Mniejsze sieci jednakowoż także podejmują intensywne działania prorozwojowe. Obok Solo Pizzy, przykładem tego jest jeszcze mniejsza Maxi Pizza z Kielc. Do notowanej na New Connect sieci dołączy niedługo szósta pizzeria – w Rzeszowie. Firma podpisała niedawno umowę najmu 230-metrowego lokalu w centrum miasta. Otwarcie zaplanowane jest na czerwiec, lokal będzie prowadzony przez franczyzobiorcę.

Joanna Cabaj - Bonicka
jcabaj@arss.com.pl

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

Data dodania: 12 sierpnia 2022
Bezrobocie w Polsce najniższe od 32 lat
Data dodania: 11 sierpnia 2022
Ponad połowa Polaków akceptuje pracę na czarno
Data dodania: 10 sierpnia 2022
Sieć Duży Ben ma już 250 sklepów
Data dodania: 9 sierpnia 2022
Franczyza czy własny biznes?

zobacz więcej

Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram