R&C Union zamienia franczyzobiorców na operatorów

Autor: Redakcja
Data dodania: 22 lutego 2010
Kategoria:

sioux_fotka1Właściciel sieci Sioux, Feniks, Lizard King i Fever testuje nowy sposób zarządzania restauracjami. Na razie nie wiadomo, ile nowych lokali otworzy w tym roku, wiadomo za to, że dwa zamknie.

Pod koniec ubiegłego roku zarząd spółki zaczął prace nad nową formułą prowadzenia restauracji. Będzie ona łączyła w sobie korzyści z pracy na własnych rachunek operatora – przedsiębiorcy z większą niż w dotychczasowych umowach franczyzowych ingerencją i kontrolą spółki nad majątkiem obrotowym lokalu. W październiku dwie restauracje Sioux zostały przeniesione na nowy typ umowy, w listopadzie jeden klub muzyczny Lizard King, a w styczniu i lutym po jednej restauracji Feniks i Sioux. W kolejnych miesiacach planowane jest dalsze przekształcanie umów franczyzowych na operatorskie.

Miniony rok nie należał do najłatwiejszych dla R&C Union. Spółka uzyskała niższe wpływy z opłat franczyzowych, co było spowodowane gorszymi wynikami restauracji, które odczuły trend spadku obrotów w branży gastronomicznej. Dodatkowo musiały wziąć na siebie podwyżki czynszów i energii elektrycznej, których ze względu na niekorzystną koniunkturę nie można było przełożyć na ceny posiłków.

Na koniec 2009 r. R&C Union zarządzało siecią 15 restauracji Sioux, 4 klubami muzycznymi Lizard King, 4 restauracjami Fenix, 2 klubami Fever oraz 1 klubem Terytorium. W minionym roku spółce udało się uruchomić 4 nowe lokale tworzące sieć Fenix. Spółka skorzystała na konflikcie Sphinksa z franczyzobiorcami i przejęła kilka dobrych należących do tej sieci lokalizacji. Można stwierdzić, że się opłaciło, bowiem to głównie zwiększenie liczby restauracji spowodowało wzrost całkowitych przychodów lokali należących do R&C Union. Wyniosły one ok. 43 mln zł.

Spółka nie zdradza na razie placów co do nowych otwarć zaplanowanych na ten rok. Wiadomo za to, że zaplanowała dwa zamknięcia – restauracji Sioux i klubu Lizard w Bydgoszczy. Mimo prób poprawy funkcjonowania lokali, analizy wskazują na to, że działalność tych lokali będzie nie będzie rentowna.

Joanna Cabaj - Bonicka
jcabaj@arss.com.pl

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

Data dodania: 11 sierpnia 2022
Ponad połowa Polaków akceptuje pracę na czarno
Data dodania: 10 sierpnia 2022
Sieć Duży Ben ma już 250 sklepów
Data dodania: 9 sierpnia 2022
Franczyza czy własny biznes?
Data dodania: 8 sierpnia 2022
Franczyza na niepewne czasy

zobacz więcej

Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram