Przybywa pizzerii na licencji

Autor: Redakcja
Data dodania: 21 maja 2015
Kategoria:
Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Szybki czas przygotowania, błyskawiczna dostawa i coraz większe zapotrzebowanie na jedzenie zamawiane przez telefon i internet sprawiły, że na rynku gastronomicznym dobrze poczuły się pizzerie. Rozwijają się zarówno niezależne marki, jak i sieciowe, które stawiają na wzrost liczby lokali. 

Jeszcze przed wakacjami ruszą dwie pierwsze pizzerie Dominium na licencji. Do tej pory marka otwierała tylko lokale własne. Czy rynek przyjmie kolejną sieć franczyzową? Jak na razie wszystko wskazuje na to, że klientów nie zabraknie. Pizza to danie, które lubimy zjeść nie tylko w lokalu. 64% Polaków zamawia jedzenie na wynos. Choć większość robi to przez telefon, to coraz częściej zamówienia składane są online, np. przez serwisy internetowe udostępniające oferty nawet kilkuset restauracji. Najczęściej wybieramy na wynos kuchnię włoską i orientalną.

Dwie franczyzowe pizzerie Dominium zostaną otwarte w Ostrołęce i Świnoujściu. Jak mówi  Małgorzata Ptasińska, kierownik ds. franchisingu w spółce Dominium, marka od kilka lat planowała uruchomienie franczyzy. Przeprowadzony proces rebrandingu sieci miał na celu wzmocnienie pozycji i zwiększenie rozpoznawalności marki.

Franczyzodawca kieruje ofertę współpracy do partnerów głównie w miastach od 40 tys. mieszkańców. Firma jest zainteresowana zarówno lokalizacjami w centrach handlowych, jak i innych miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych. Minimalna powierzchnia lokalu to 100 m², optymalna około 200 m². Minimalna kwota inwestycji w biznes wynosi 250 tys. zł. Pizza Dominium nie wymaga od kandydatów na franczyzobiorców doświadczenia branżowego. Know-how przekazane w trakcie szkoleń, według franczyzodawcy gwarantuje skuteczne zarządzanie restauracją.

Od niedawna franczyzę ma też marka New York Pizza Department (NYPD). Jest to firma o polskim rodowodzie, która powstała w 2009 roku w Krakowie. Menu lokali działających pod tym szyldem składa się z amerykańskich pizz, sałatek, makaronów oraz przekąsek. Przełomowym okresem w działalności tej spółki był rok 2014, kiedy został uruchomiony system franczyzowy i od razu otworzono dwie placówki partnerskie w Krakowie. W tym roku planowane są kolejne otwarcia lokali franczyzowych, m.in. w Toruniu i Radomiu.

INK

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

zobacz więcej

Data dodania: 28 września 2022
Analiza założeń do projektu ustawy o umowie franczyzy
Data dodania: 2 września 2022
Piękno i pieniądze
Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram