Sieć Presto Pizzeria Trattoria w tym roku świętuje swoje piętnaste urodziny. Tym, co przede wszystkim wyróżnia koncept spośród gastronomicznej konkurencji, jest pizza wypiekana w oryginalnym piecu opalanym drewnem.
Pierwsza restauracja Presto została otwarta 15 lat temu w Łodzi przy ulicy Piotrkowskiej. Dziś sieć może się pochwalić dziewięcioma lokalizacjami na terenie całej Polski. Pizzerie łączą wspólne elementy wystroju, menu, a przede wszystkim sprowadzane z Włoch, oryginalne piece do wypieku pizzy.
Wystrój Presto ma nawiązywać do prostych trattorii południa Europy. Bielone ściany, naturalna cegła, drewniane meble i żeliwne zdobienia – te elementy można znaleźć w każdej restauracji. – Aranżacja naszych lokali ma charakter ponadczasowy, jednak w przyszłości będziemy dopuszczać większą swobodę w ostatecznym wyglądzie restauracji – mówi prezes zarządu, Anna Kapitańczyk-Grzesiak. Już w styczniu gruntowny remont przejdzie lokal w Aleksandrowie Łódzkim. Tam, poza typowymi elementami Presto, wnętrze ozdobią lamperie z jasnego drewna, fototapeta czy pomalowana na biało cegła.
Od wystroju ważniejsza jest oczywiście oferta kulinarna. Presto to nie tylko pizza opalana w piecu, ale również dania kuchni włoskiej. - Dużą popularnością cieszą się między innymi sosy, do których goście samodzielnie dobierają rodzaj makaronu – mówi Anna Kapitańczyk-Grzesiak. Poza klasykami, które od lat są stałymi pozycjami w karcie, wprowadzane są dania sezonowe i okazjonalne. Obecnie goście chętnie sięgają po rozgrzewające potrawy na chłodne dni (np. zupę serową czy pizzę z suszonymi śliwkami) oraz grzańce. Choć kalendarzowa zima jeszcze się nie zaczęła, w Presto już trwają przygotowania do przyszłorocznego Światowego Dnia Pizzy.
Jeszcze w tym roku otwarty zostanie 10. lokal sieci Presto. Tym razem na pizzę z pieca opalanego drewnem będą mogli wybrać się mieszkańcy położonych blisko Łodzi Pabianic.