Pizza Dominium w najbliższym czasie zamierza podzielić się swoim doświadczeniem z franczyzobiorcami. Ci, którzy zdecydują się przystąpić do sieci, otrzymają pomoc w uruchomieniu i prowadzeniu restauracji, opiekę szkoleniowa i organizacyjną, a także możliwość prowadzenia działalności pod znaną marką i korzystania z wypracowanych przez nią standardów. Opłata za przystąpienie do sieci to 20 tys. zł. Nakłady inwestycyjne, jakie trzeba ponieść, by uruchomić restaurację Pizza Dominum, to minimum 200 tys. zł. W skrajnych przypadkach mogą jednak dojść do 400 tys. zł - w zależności od wielkości lokalu i stopnia jego dostosowania do prowadzenia działalności gastronomicznej.
– Docelowo chcemy zaistnieć we wszystkich większych miastach Polski. W centrum naszego zainteresowania znajdują się miasta liczące 100 tys. mieszkańców, z dobrymi lokalizacjami zarówno w centrach handlowych, jak i innych atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych. Powierzchnia minimalna to 100 mkw., optymalna ok. 200 mkw. Najbardziej poszukiwane są lokale narożne z dużą witryną, ale jesteśmy otwarci także na inne propozycje – mówi Małgorzata Ptasińska, kierownik działu franchisingu w Dominium S.A. Lokalizacja restauracji jest kluczem do sukcesu, dobrym kryterium jej oceny jest sprawdzenie ilości osób przechodzących tamtędy w ciągu dnia. Według Dominium, średnio ok. 100 osób na godzinę powinno stanowić minimum.
Joanna Cabaj - Bonicka
jcabaj@arss.com.pl