Foto: Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska
Prezes znanej sieci restauracyjnej wystąpi w nowym telewizyjnym programie „Kryptonim szef”, nadawanym na antenie TVP1.
Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska pojawi się incognito w odcinku poświęconym sieci restauracji Sphinx i będzie pracował na różnych stanowiskach w wybranych lokalach. Odcinek z udziałem Sylwestra Cacka zostanie wyemitowany w TVP1 w środę, 9 września br., o godz. 20.25.
– Wcielając się w rolę pracownika restauracji Sphinx w ramach programu „Kryptonim szef” miałem okazję poznać dosłownie „od kuchni” rozmaite wyzwania, z jakimi na co dzień musi mierzyć się personel. Doświadczyłem na własnej skórze nie tylko blasków i cieni zawodu kelnera, ale także ciężkiej pracy na restauracyjnym zapleczu. Muszę przyznać, że było to dla mnie bardzo ciekawe, inspirujące, a przy tym pouczające przeżycie, które pozwoliło mi spojrzeć na wiele rzeczy z zupełnie innej perspektywy. Mam nadzieję, że program ten dostarczy widzom wielu wrażeń i emocji – mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.
„Kryptonim szef” zrealizowany został na podstawie powstałego w Wielkiej Brytanii reality-show pod tytułem „Undercover Boss”. Formuła programu polega na tym, że szefowie dużych firm zatrudniają się pod przykrywką w swoich organizacjach.
Mogą dzięki temu zrozumieć od środka, w jaki sposób ich firmy funkcjonują, poznać potrzeby swoich pracowników, a nawet wyłonić najlepszych. Program doczekał się własnych produkcji w wielu krajach, m.in. w Australii, Kanadzie, Francji, Niemczech, Norwegii, ale też we Włoszech i w USA.
Sfinks Polska to największa firma restauracyjna z sektora casual dining w kraju i jedna z największych w Europie. Spółka zarządza sieciami Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło. Najbardziej znaną marką jest Sphinx - sieć, która istnieje na rynku od 20 lat. Z kolei WOOK to sieciowa restauracja oferująca oryginalne dania kuchni azjatyckiej. Chłopskie Jadło natomiast specjalizuje się w tradycyjnej kuchni polskiej. Spółka systematycznie realizujemy koncepcję rozwoju zaprezentowaną pod koniec ubiegłego roku w strategii na lata 2015-2020.
– Tylko w pierwszym półroczu 2015 roku EBITDA spółki wyniosła prawie 10,9 mln zł. Liczę, że osiągane wyniki pozwolą uruchomić w najbliższych miesiącach większą liczbę restauracji niż 19 wymienionych w raporcie, wziąwszy pod uwagę kolejne zakończone negocjacje – powiedział Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.
Firma otwiera lokale o wysokim potencjale, których od początku roku przybyło sześć, w tym pięć restauracji Sphinx - w Kołobrzegu, Warszawie, Krakowie, Jastarni i Lublinie oraz jeden lokal Chłopskiego Jadła w Poznaniu. Spółka zawarła też nowe umowy franczyzowe umożliwiające otwarcie restauracji w Gnieźnie, Stargardzie Szczecińskim i Krakowie. Podpisane są już także umowy na otwarcia kolejnych restauracji operatorskich.