Od prezesa do kelnera

Autor: Redakcja
Data dodania: 8 września 2015
Kategoria:
Foto: Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska

Foto: Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska

Prezes znanej sieci restauracyjnej wystąpi w nowym telewizyjnym programie „Kryptonim szef”, nadawanym na antenie TVP1.

Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska pojawi się incognito w odcinku poświęconym sieci restauracji Sphinx i będzie pracował na różnych stanowiskach w wybranych lokalach. Odcinek z udziałem Sylwestra Cacka zostanie wyemitowany w TVP1 w środę, 9 września br., o godz. 20.25.

– Wcielając się w rolę pracownika restauracji Sphinx w ramach programu „Kryptonim szef” miałem okazję poznać dosłownie „od kuchni” rozmaite wyzwania, z jakimi na co dzień musi mierzyć się personel. Doświadczyłem na własnej skórze nie tylko blasków i cieni zawodu kelnera, ale także ciężkiej pracy na restauracyjnym zapleczu. Muszę przyznać, że było to dla mnie bardzo ciekawe, inspirujące, a przy tym pouczające przeżycie, które pozwoliło mi spojrzeć na wiele rzeczy z zupełnie innej perspektywy. Mam nadzieję, że program ten dostarczy widzom wielu wrażeń i emocji – mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.

„Kryptonim szef” zrealizowany został na podstawie powstałego w Wielkiej Brytanii reality-show pod tytułem „Undercover Boss”. Formuła programu polega na tym, że szefowie dużych firm zatrudniają się pod przykrywką w swoich organizacjach.

Mogą dzięki temu zrozumieć od środka, w jaki sposób ich firmy funkcjonują, poznać potrzeby swoich pracowników, a nawet wyłonić najlepszych. Program doczekał się własnych produkcji w wielu krajach, m.in. w Australii, Kanadzie, Francji, Niemczech, Norwegii, ale też we Włoszech i w USA.

Sfinks Polska to największa firma restauracyjna z sektora casual dining w kraju i jedna z największych w Europie. Spółka zarządza sieciami Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło. Najbardziej znaną marką jest Sphinx - sieć, która istnieje na rynku od 20 lat. Z kolei WOOK to sieciowa restauracja oferująca oryginalne dania kuchni azjatyckiej. Chłopskie Jadło natomiast specjalizuje się w tradycyjnej kuchni polskiej. Spółka systematycznie realizujemy koncepcję rozwoju zaprezentowaną pod koniec ubiegłego roku w strategii na lata 2015-2020.

Tylko w pierwszym półroczu 2015 roku EBITDA spółki wyniosła prawie 10,9 mln zł. Liczę, że osiągane wyniki pozwolą uruchomić w najbliższych miesiącach większą liczbę restauracji niż 19 wymienionych w raporcie, wziąwszy pod uwagę kolejne zakończone negocjacje – powiedział Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.

Firma otwiera lokale o wysokim potencjale, których od początku roku przybyło sześć, w tym pięć restauracji Sphinx - w Kołobrzegu, Warszawie, Krakowie, Jastarni i Lublinie oraz jeden lokal Chłopskiego Jadła w Poznaniu. Spółka zawarła też nowe umowy franczyzowe umożliwiające otwarcie restauracji w Gnieźnie, Stargardzie Szczecińskim i Krakowie. Podpisane są już także umowy na otwarcia kolejnych restauracji operatorskich.

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

zobacz więcej

Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Data dodania: 3 stycznia 2022
Te 30 franczyz najbardziej interesuje Polaków
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram