O czym musisz wiedzieć zanim założysz własny bar lub restaurację

Autor: Redakcja
Kategoria:
Foto: Fotolia
O czym pamiętać przed założeniem baru lub restauracji?
Marzysz o własnym barze lub restauracji? Zapewne wiesz już, jaki ma mieć charakter i do kogo ma być skierowana Twoja oferta. Musisz jednak pamiętać, że ten rodzaj działalności gospodarczej wymaga od Ciebie załatwienia dodatkowych formalności i zachowania szczególnej ostrożności w podejmowanych działaniach.

Liczy się pomysł i lokalizacja

Spójrz dookoła siebie i odpowiedz sobie na pytanie, czy w okolicy, w której chcesz prowadzić swoją działalność kolejny bar czy restauracja mają w ogóle szansę przetrwania. Konkurencja na rynku jest naprawdę duża. Dlatego też, jeśli nie chcesz być pożartym na starcie, musisz wyjść z ofertą, która będzie inna niż wszystkie. I musisz zadbać też o dobrą lokalizację. Bo inaczej ludzie mogą nie mieć ochoty Ciebie odwiedzać. Jeśli więc myślisz o dziesiątej pizzerii w regionie, to lepiej od razu zmień swoje plany.

Wiele osób przychodzi na piwo!

Dość poważnym problemem, z jakim boryka się wiele restauracji czy barów są niskie obroty. Ludzie coraz częściej odwiedzają takie miejsca, by napić się piwa, przekąsić frytki, ewentualnie posiedzieć przy lampce wina. Dlatego też, jeśli chcesz być konkurencyjnym, musisz zadbać o pozwolenie na alkohol. Jeśli go nie uzyskasz, możesz mieć po prostu mało klientów. Bo nawet, gdy będą chcieli oni zjeść coś u Ciebie, wielu będzie chciało zamówić do posiłku właśnie alkohol.

Koncesję można utracić!

Jeśli starasz się o koncesję i jesteś zdecydowany, żeby sprzedawać alkohol, musisz pamiętać, że istnieją przesłanki prawne, by ona wygasła lub została Ci cofnięta. I może się tak zdarzyć wcale nie dlatego, że będziesz coś kombinować. Bo żeby koncesja wygasła, wystarczy niestety spóźnić się choćby jeden dzień z opłatą raty. A żeby została odebrana, wystarczą złośliwi sąsiedzi, którzy będą nasyłać na Ciebie policję, przy każdej organizowanej imprezie. Dlatego od pierwszego dnia działalności musisz bardzo sobie pilnować wszelkich terminów opłat i dbać o nieskazitelny porządek wokół swojego lokalu.

Ważne, gdzie kupujesz alkohol!

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją działalność związaną ze sprzedażą alkoholu, często nie wiedzą, że zezwolenie, które otrzymali, pociąga za sobą obowiązek kupowania alkoholu bezpośrednio u producentów, bądź u dystrybutorów, którzy posiadają zezwolenie na hurtową sprzedaż napojów alkoholowych, jak w przypadku http://alkohole.eurocash.pl/ . W sytuacji, gdyby nabyli alkohol z innego źródła mogą zostać pozbawieni koncesji.

Na restaurację musisz mieć czas!

Jeśli chcesz, aby przynosiła efekty, musisz od samego początku poświęcić jej dużo czasu. Jeśli myślisz, że kogoś zatrudnisz i ten ktoś będzie dla Ciebie zbijał kokosy, jesteś w błędzie. Albo będziesz mieć czas dla swojego lokalu, albo w ogóle go nie otwieraj. Analiza zamówień, kontrola kuchni, pilnowanie zapasów – to będą Twoje obowiązki. I musisz do nich się odpowiednio przygotować!

Zanim zdecydujesz się na otworzenie restauracji czy baru, dokładnie zastanów się, czy jest to działalność, której chcesz się poświęcić. Jeśli Twoja odpowiedź jest pozytywna, zapoznaj się z przepisami prawa, które tę działalność regulują a także z zasadami jej prowadzenia, wynikającymi z jej charakteru.

Dołącz do newslettera

Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram