Nowe Leśne Runo przy stacji Statoil

Autor: Redakcja
Data dodania: 31 marca 2010
Kategoria:
Restauracja_Lene_Runo_-_Nowa_DbaTo już czternasta restauracja tej sieci i druga otwarta w tym roku. Mieści się na Podkarpaciu, przy trasie Radom - Rzeszów.

Restauracja nastawia się na przyjmowanie osób podróżujących drogą krajową nr 9, w tym wycieczki i grupy zorganizowane. Zlokalizowana jest w miejscowości Nowa Dęba. Wewnątrz jest 26 miejsc, a latem istnieje możliwość zorganizowania ogródka na zewnątrz. Jak każda restauracja sieci, ta również oferuje tradycyjną kuchnię polską. Ceny większości dań mieszczą się w przedziale 10-12 zł. Wnętrze lokalu utrzymane jest w stylistyce leśnej -  drewniane elementy, żywe kwiaty, kosze owoców.

Strategia sieci Leśne Runo zakłada otwieranie restauracji przy popularnych trasach przelotowych, w sąsiedztwie stacji paliwowych różnych koncernów. Rozwija się ona zarówno poprzez franczyzę jak i poprzez otwieranie lokali własnych. Sieć należy do Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni S.A., którego jedynym udziałowcem jest Polska Agencja Rozwoju Turystyki. W sumie TPPK ma już 10 lokali własnych razem z najnowszym w Nowej Dębie, cztery zaś należą do franczyzobiorców. Opłata wstępna za przystąpienie do sieci to 15 tys. zł, a miesięczna 5 proc. od obrotu netto, ale nie mniej niż 1200 zł. Koszt otwarcia jednego lokalu jest bardzo trudny do oszacowania. Zależy głównie od stanu budynku.

Restauracja_Lene_Runo_-_Nowa_Dba_1Leśne Runo rozpoczęło rozwój w 2001 roku. Firma może się pochwalić coraz lepszymi wynikami. Od stycznia do października ubiegłego roku odnotowała ponad 5 mln zł sprzedaży netto wobec 4,5 mln zł rok wcześniej. Zysk netto TPPK wzrósł w tym czasie o ponad 66 proc. do 210 tys. zł. Głównymi barierami w rozwoju sieci są wciąż jednak finanse oraz znalezienie odpowiedniej lokalizacji. - W naszym przypadku odpowiedni lokal powinien być zlokalizowany przy stacji paliw, przy jednej z głównych dróg krajowych, na odcinku drogi charakteryzującym się dużym natężeniem ruchu tranzytowego. Lokal powienien mieć powierzchnię 130-250 mkw. i być przeznaczony na gastronomię. Nie bierzemy pod uwagę lokalizacji w miastach, nawet jeśli są przy głównej, przelotowej drodze - mówi Tomasz Sztylko, specjalista ds. rozwoju sieci w TPPK.

Joanna Cabaj - Bonicka
jcabaj@arss.com.pl

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

Data dodania: 12 sierpnia 2022
Bezrobocie w Polsce najniższe od 32 lat
Data dodania: 11 sierpnia 2022
Ponad połowa Polaków akceptuje pracę na czarno
Data dodania: 10 sierpnia 2022
Sieć Duży Ben ma już 250 sklepów
Data dodania: 9 sierpnia 2022
Franczyza czy własny biznes?

zobacz więcej

Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram