W przyszłym roku lokalna sieć gastronomiczna "Kebab Pod Psem" planuje otworzyć kolejne lokale własne oraz rozpocząć działalność franczyzową.
Sieć działa na terenie województwa lubelskiego od 2005 roku. Wtedy powstal pierwszy lokal usytuowany na rynku w Kazimierzu Dolnym.
Kolejne placówki sieci mają powstawać w centrach handlowych, w miejscach turystycznych oraz przy trasach szybkiego ruchu. Franczyzodawca ma skonkretyzowane oczekiwania wobec potencjalnych franczyzobiorców sieci. Konieczne jest przeprowadzenie adaptacji lokalu, która minimalnie wynosi ok. 150 tysięcych złotych w zależności od powierzchni i usytuowania placówki. Lokal musi mieć od 40 do 100 metrów kwadratowych i zakup mebli i wyposażenia gastronomicznego odbywa sie również za wiedzą i zgodą franczyzodawcy. Franczyzobiorca uiszcza opłatę wstepną w wysokości 20 tysięcy złotych, a poza tym obowiązuje miesięczna opłata w wysokości 5% obrotu netto miesięcznie.
"Kebab Pod Psem" zawdzięcza swoją oryginalną nazwę bynajmniej nie kiepskiemu jedzeniu, bo to jest podobno jego mocną stroną, lecz swojemu usytuowaniu. Pierwszy lokal powstał na rynku kazimierskim w bezpośrednim sąsiedztwie "pomnika kundla". I o ile w przypadku tej lokalizacji nazwa może sie wydać uzasadniona to pozostaje wątpliwość, czy strudzony wędrowiec "gdzieś w Polsce", skojarzy tą wysublimowaną grę słowną i czy nie zdziwi go dobór nazwy lokalu. Czas pokaże.
Kasia Foks
27 listopada 2008 r.