Obecnie właścicielem lokalu Pierwszy Multifood STP w Pasażu Grunwaldzkim jest Multifood STP. Podczas negocjacji pomiędzy naszymi prawnikami został osiągnięty kompromis. Zawarliśmy ugodę z naszym byłym franczyzobiorcą, polegającą na tym, że odkupiliśmy od niego lokal, przejęliśmy umowę leasingową oraz zatrudniliśmy większość pracowników, a także rozliczyliśmy wzajemne zobowiązania. Zależało nam na tym, aby cały proces odbył się przy możliwie najmniejszych emocjach. Przekonani jesteśmy, że zawarta ugoda, w której opisaliśmy sposób rozliczeń pomiędzy nami, pokazuje nasze najlepsze intencje.
Które lokale funkcjonują obecnie na zasadzie franczyzy?
Obecnie na sieć Pierwszy Multifood STP składa się 9 restauracji, z których pięć to restauracje działające na zasadzie franczyzy. Znajdują się one w: CH Korona we Wrocławiu, Galerii Jurajskiej w Częstochowie, Pasażu Łódzkim w Łodzi, CH Forum w Gliwicach oraz CH Pogoria w Dąbrowie Górniczej. Ta ostatnia restauracja dopiero zostanie uruchomiona, ale lokal jest już praktycznie gotowy, a otwarcie zaplanowano na 24 czerwca. Są plany otwarcia w tym roku jeszcze minimum 3 lokali, natomiast z uwagi na trwające negocjacje pomiędzy nami a franczyzobiorcami oraz centrami handlowymi nie możemy ujawnić szczegółów dotyczących lokalizacji. Jedno jest pewne, założony plan otwarcia 10 restauracji w 2011 jest bliski zrealizowania.
Jak układa się współpraca z obecnymi franczyzobiorcami?
Bardzo dobrze. Wyjaśniliśmy im powody rozstania z naszym franczyzobiorcą z Pasażu Grunwaldzkiego. Przejęcie nie było bezpodstawne. Jako rozwijająca się sieć musimy dbać przede wszystkim o interesy nasze i naszych franczyzobiorców, którzy bardzo ciężko pracują w swoich lokalach. Pracują nie tylko nad sprzedażą i wynikami, ale również nad budowaniem pozytywnego wizerunku firmy.
Kolejni kandydaci są więc mile widziani?
Jak najbardziej. Nie mamy w planach żadnych zmian w strategii. Robimy wszystko, by wspierać lokale franczyzowe. Zatrudniamy dodatkowych specjalistów. Testujemy przeróżne akcje marketingowe, mamy szereg pomysłów na to, jak podnosić zyski restauracji. Dajemy też naszym franczyzobiorcom pełen wgląd w wyniki lokali własnych tak, by mogli przekonać się, jak poszczególne działania odbijają się na przychodach i zyskach. Takie działania wzmacniają sieć jako całość i każdego z właścicieli - franczyzobiorców z osobna. Kluczem do budowania dobrych relacji i współpracy jest wzajemne zaufanie i transparentność. Wracając do Pani pytania dotyczącego kolejnych kandydatów, zapewniam, że zainteresowanie naszym konceptem Pierwszy Multifood STP jest bardzo duże. Niemal codziennie odbieramy telefon czy wiadomość na skrzynce pocztowej od osoby zainteresowanej prowadzeniem restauracji Pierwszy Multifood STP. Jedynym ograniczeniem w bardzo dynamicznym rozwoju sieci jest dostępność odpowiednich (pod względem wielkości, parametrów technicznych) lokali w centrach handlowych. To, co nas jako właścicieli sieci Pierwszy Multifood STP cieszy, to nie tylko ogromne zainteresowanie ze strony potencjalnych franczyzobiorców, ale też ze strony centrów handlowych. Otrzymywane propozycje współpracy z galeriami czy centrami handlowymi świadczą o potrzebie, aby taki koncept pojawił się w danej lokalizacji.
Rozmawiała Joanna Cabaj - Bonicka