Na gastronomicznej mapie stolicy pojawił się nowy lokal wegański. Jego właściciela modelka Anna Jagodzińska planuje rozwój własnej marki restauracyjnej w oparciu o franczyzę.
Krem marchewkowy, makaron gryczany w sosie kokosowym z grzybami, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi albo krem z pietruszki, ryż jaśminowy z pieczonymi batatami, sałatą rzymską i sosem aioli – to niektóre propozycje nowego lokalu Think Love Juices działającego na Saskiej Kępie w Warszawie.
Pierwsza restauracja została otwarta kilka miesięcy temu. Anna Jagodzińska oczekuje, że inwestycja w lokal zwróci się już w tym roku. Jak podaje „Puls Biznesu”, wegańskich restauracji będzie więcej.
Właścicielka Think Love Juices planuje rozwój własnej sieci restauracyjnej we franczyzie. Nowe lokale mają pojawić się na Dolnym Śląsku, w Trójmieście i w Warszawie.
Think Love Juices oferuje soki wyciskane na cold presach, czyli wyciskarkach dwuślimakowych, przy niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowują jakość i wszystkie swoje wartości.
Liczba wegetarian i wegan na świecie wciąż rośnie. W Polsce powstaje coraz więcej inicjatyw związanych z dietą bezmięsną, rośnie również liczba lokali serwujących potrawy roślinne. Badania, przeprowadzone przez firmę LightBox pokazały, że 1,6%, a więc około pół miliona Polaków nie je mięsa i ryb, a podstawę ich wyżywienia stanowią produkty mleczne, jaja, warzywa i owoce. Kolejne 1,6% osób jest weganami, czyli ogranicza swoją dietę wyłącznie do produktów roślinnych.