– Zakładamy, iż ze względu na lokalizację restauracji przy drodze z Warszawy na Poznań duży odsetek gości będą stanowić zmotoryzowani – mówi Krzysztof Kłapa, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska. – Z myślą o nich powstała linia McDrive oraz wygodne parkingi. Natomiast dla miłośników kawy i deserów uruchomiliśmy strefę McCafe. Spodziewamy się, że spotka się ona z dużym zainteresowaniem naszych gości, którzy docenią oferowane w niej wysokiej jakości gorące i mrożone kawy oraz szeroki wybór deserów. Inwestycja w Błoniu to kolejne tegoroczne otwarcie stanowiące potwierdzenie naszych zamierzeń co do dalszego dynamicznego rozwoju sieci. W chwili obecnej prowadzone są prace budowlane na szeregu dalszych lokalizacji.
Do kilku miejscowości, w których prace na budowie idą już pełną parą, dołączyły ostatnio cztery kolejne. McDonald's zapowiedział bowiem otwarcie swoich pierwszych obiektów w Brzesku, Ostrowcu Świętokrzyskim, Nowym Dworze Gdańskim i Ostrowie Wielkopolskim. W ofercie każdej z tych restauracji znajdzie się m.in. McCafe. Lokale zostaną otwarte jeszcze w tym roku.
Jak zapowiadała niedawno Monika Dąbrowska, franchising manager w McDonald's Polska w wywiadzie dla portalu FranczyzawPolsce.pl (można go przeczytać tutaj), firma zamierza w najbliższych latach uruchamiać w naszym kraju ok. 20-30 restauracji rocznie i taką samą ilość chce oddawać we franczyzę. Wiele z nich trafia w ręce dotychczasowych biorców.
Na 243 restauracje McDonald's w Polsce 103 są prowadzone przez 50 licencjobiorców. 168 placówek działa w formule McDrive, a 19 posiada opcję McCafe. Potencjalny franczyzobiorca, który chce dołączyć do sieci, musi dysponować środkami na poziomie minimum 1,2 mln zł.
JCB