Max Brenner, izraelska sieć restauracji specjalizująca się w drinkach i deserach powstałych na bazie czekolady rozpoczęła działalność w Europie. Pierwszy lokal franczyzowy tej marki został otwarty w Moskwie.
Do tej pory sieć cukierni Max Brenner działała w Izraelu, Stanach Zjednoczonych, Australii, Singapurze i na Filipinach. Rozwojem marki w Rosji będzie się zajmować spółka Szokoładnica, właściciel licencji franczyzowej.
Lokale działające pod marką Max Brenner oferują zarówno tradycyjne słodkości - fondue, wafle (tzw. crepes) czy ciasteczka brownie, jak i oryginalne wyroby, np. pizzę czekoladową. W restauracjach działają również firmowe sklepy z produktami sygnowanymi znakiem Max Brenner.
Firma Max Brenner została założona w 1996 roku w mieście Ra'anana w Izraelu przez Maxa Fichtmana i Odeda Brennera. Od imienia pierwszego, oraz nazwiska drugiego z założycieli powstała nazwa restauracji. Od 2001 roku firma jest częścią Strauss Group, jednej z największych izraelskich sieci spożywczych.