Franczyzowa sieć Makarun Spaghetti&Salad otworzyła restaurację w Swarzędzu. Powstał też kolejny, szósty lokal w Warszawie. W lutym szykuje się otwarcie w Poznaniu.
Na makarunowej mapie Polski jest już 11 pomarańczowych miast, w których działają lokale pod tym charakterystycznym szyldem. Od 30 stycznia br. swojego Makaruna mają też mieszkańcy Swarzędza. Marka rozwija się w oparciu o system franczyzowy.
Największym wyzwaniem dla startujących w tym biznesie jest zazwyczaj wybór lokalizacji na punkt gastronomiczny. Makarun podejmuje na tym polu bardzo wiele działań, żeby pomóc franczyzobiorcom. Potwierdza to Michał Dziarnowski, właściciel punktu w Płocku, który przyznaje, że gdyby nie fachowa pomoc ekspertów sieci, to nie podołałby pewnie formalnościom, wymaganym przez różne instytucje przy otwarciu lokalu.
Makarun - firma założona przez krakowskich studentów - jest najszybciej rozwijającą się siecią franczyzowych spaghetterii na polskim rynku. Jej „stan posiadania” na początku 2018 roku to 28 lokali - w tym 25 franczyzowych oraz trzy własne: w Krakowie, Poznaniu i foodtruck, testowany właśnie na ulicach stolicy Małopolski. Ponadto, firma weszła na rynek niemiecki oraz szykuje się do podboju Czech.