Jeśli pogoda dopisze, to już w marcu otworzą się punkty z Lodami Przygoda. Pozwalają one również na produkcję i sprzedaż gofrów. Czas potrzebny na otwarcie inwestycji to mniej więcej 2 miesiące, więc o ewentualnej franczyzie warto pomyśleć... już dziś.
Oto przykładowa kalkulacja kosztów, przygotowana przez firmę Lody Przygoda:
Lodziarnia w lokalu o powierzchni 10-25m2:
· maszyna do lodów - 14 500 zł
· dostosowanie do wymagań sanepidu - około 2000 zł
· menu na zewnątrz i reklama – ok. 2000 zł
Maszyna do lodów włoskich wytwarza dwa smaki lodów (śmietankowe i czekoladowe) oraz ich miks. Za tę kwotę otrzymuje się również roczną gwarancję. Od firmy Lody Przygoda dostajemy gratis gofrownicę, reklamę lodów i mieszankę pozwlalającą na przygotowanie tysiąca lodów.
Budka gastronomiczna:
Koszt gotowej do pracy, w pełni wyposażonej budki, to ok. 35 000 zł. Używana może być sporo tańsza.
Zwrot inwestycji:
Koszty zakładamy na poziomie ok. 4500 zł (pracownik, ZUS, czynsz, media). Utarg dzienny waha się od 800 do 3000 zł (w zależności od pogody i lokalizacji). Przy założeniu sprzedaży na poziomie 950 zł (ok. 260 lodów) dziennie (+50% tej kwoty w weekendy), otrzymujemy przychód miesięczny w wysokości ok. 32 000 zł. Food cost w tym przypadku to jedynie 6 400 zł, co przekłada się na ponad 25 000 zł zysku brutto. Powyższa kalkulacja wymaga jeszcze uwzględnienia nieprzewidzianych wydatków i deszczowych dni. Mogą one sięgnąć kilku tysięcy, co pomniejsza zysk do ok. 15 000 zł.
Z drugiej strony ta pobieżna kalkulacja nie uwzględnia sprzedaży gofrów. Trzeba też zaznaczyć, że w bardzo dobrej lokalizacji (plaża, deptak) można osiągnąć o wiele większą sprzedaż przy niewiele wyższych kosztach.
Więcej o franczyzie z Lodami Przygoda przeczytacie w naszej bazie sytemów sieciowych.