Leśne Runo chce zaistnieć przy autostradach

Autor: Redakcja
Data dodania: 15 stycznia 2010
Kategoria:

lesneruno_logoSieć restauracji rozwija się w oparciu o franczyzę oraz lokale własne. Jednak jak sama przyznaje, to te drugie są bardziej dochodowe.

Obecnie przez franczyzobiorców prowadzone jest ok. 20 proc. restauracji Leśne Runo. - Poprzez współpracę z dotychczasowymi partnerami, reklamę w branży paliwowej staramy się naszym konceptem zainteresować kolejnych potencjalnych franczyzobiorców – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Hubert Wiktorowski, prezes Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni (TPPK), które jest właścicielem marki Leśne Runo. Przyznaje jednak, że to własne restauracje są bardziej dochodowe niż franczyzowe. Dlatego firma będzie skupiać się przede wszystkim na poszukiwaniu lokali, w których może uruchomić własne restauracje.

Leśne Runo serwuje dania tradycyjnej kuchni polskiej w lokalach znajdujących się na stacjach benzynowych. Budowa nowych dróg w naszym kraju jest szansą dla dalszego rozwoju sieci Leśne Runo. Hubert Wiktorowski zaznacza jednak, że jednocześnie jest to zagrożenie dla już istniejących lokali. Dzięki nowym, szybszym połączenieniom, starsze drogi mogą zostać wyłączone z grupy tras często uczęszczanych.

- Z drugiej strony lokalizacje w Miejscach Obsługi Podróżnych (MOP) przy autostradach bądź drogach ekspresowych, to interesująca propozycja dla restauracji Leśne Runo. Warunki konkursów w rozstrzygniętych do tej pory przetargach na obsługę gastronomiczną przy autostradach A2 i A4, szczególnie w kwestii wartości pełnych kosztów związanych z inwestycją i funkcjonowaniem lokalu, niestety nie były dla nas korzystne. Mam nadzieję, że w ciągu kolejnych lat i realizacji dalszych odcinków autostrad, warunki przetargów się zmienią lub nasze możliwości inwestycyjne się zwiększą i będziemy mogli zaistnieć przy autostradach. Obecnie skupiamy się na rozmowach z partnerami, którzy budują MOP-y przy drogach ekspresowych – mówi Wiktorowski.

Leśne Runo nie współpracuje z jedną konkretną siecią stacji paliw, restauracje pod tą marką znajdują się już na stacjach prawie wszystkich dużych koncernów działających w Polsce. Najnowsza restauracja otwarta w styczniu mieści się przy stacji PKN Orlen w Stopce, niedaleko Bydgoszczy przy drodze krajowej nr 25. To 13. lokal należący do sieci, jej właścicielem jest franczyzobiorca.

Joanna Cabaj – Bonicka
jcabaj@arss.com.pl

portal_spozywczy

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

Data dodania: 12 sierpnia 2022
Bezrobocie w Polsce najniższe od 32 lat
Data dodania: 11 sierpnia 2022
Ponad połowa Polaków akceptuje pracę na czarno
Data dodania: 10 sierpnia 2022
Sieć Duży Ben ma już 250 sklepów
Data dodania: 9 sierpnia 2022
Franczyza czy własny biznes?

zobacz więcej

Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram