Aż 65% krakowian kupuje żywność od lokalnych producentów. W innych miastach ten odsetek nie przekracza 51%. Według badaczy Kraków charakteryzuje się większym poziomem tradycjonalizmu i religijności, co ze sobą wyraźnie współgra.
Krakowscy respondenci wyróżniają się na tle mieszkańców innych aglomeracji, nie tylko jeśli chodzi o stosunek do żywności lokalnej, również częściej niż na przykład respondenci z Warszawy utożsamiają z żywnością zdrową żywność produkowaną w sposób tradycyjny. W Warszawie produkty wytwarzane w taki sposób postrzegane są jako zdrowe jedynie przez 6% badanych, w Krakowie aż przez 17%. Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uważa, że może to odzwierciedlać fakt, iż mieszkańcy Krakowa są zaliczani do tej części społeczeństwa polskiego, która charakteryzuje się większym poziomem tradycjonalizmu i jest bardziej religijna, co ze sobą wyraźnie współgra.
Podobnie natomiast kształtują się opinie mieszkańców dużych polskich miast jeśli chodzi o walory, które cenią w żywności. Dla krakowian, tak jak dla pozostałych respondentów, najważniejsze jest, aby żywność była smaczna (89% wskazań), nie zawierała szkodliwych składników (83% wskazań), wpływała na dobry stan zdrowia (77%) i poprawiała kondycję zdrowotną (72%).
Krakowscy respondenci częściej niż inni zgadzali się, że żywność powinna być warta pieniędzy, które za nią płacą (74% wskazań w Krakowie, 65% w innych miastach), a także, że cenią w produktach spożywczych brak zawartości sztucznych dodatków (74% krakowian, 65% mieszkańców innych miast) i odpowiednią wartość odżywczą (70% krakowskich respondentów, 61% pozostałych).
Wnioski pochodzą z z badania „Opinie konsumentów wielkomiejskich na temat żywności i żywienia” przeprowadzonego w lipcu 2014 roku przez TNS Polska na zlecenie Carrefour w pięciu największych miastach w Polsce, w tym w Krakowie.
INK