Konsekwencja w biznesie gwarancją sukcesu

Data dodania: 28 maja 2021
Autor: MK
Kategoria:

Historia Mariki Migdał, właścicielki trzech restauracji pod szyldem Da Grasso, pokazuje, że odpowiednie zaangażowanie, cierpliwość i przede wszystkim wsparcie franczyzodawcy są przepisem na sukces w gastronomii. Przy okazji 25-lecia firmy na polskim rynku, zaledwie 25-letnia franczyzobiorczyni dzieli się swoimi doświadczeniami.

Marika Migdał swoją pierwszą restaurację przejęła w marcu 2019 roku. W podjęciu odważnej decyzji pomogło jej wcześniej zdobyte doświadczenie gastronomiczne oraz gwarancja jakości systemu franczyzowego. „Przejęty przeze mnie lokal nie był w najlepszej kondycji. Wyjście na prostą wymagało dużego poświęcenia – pamiętam, że na początku spędzałam w restauracji nawet 12 godzin dziennie. Ciężka praca szybko jednak zaprocentowała. Klienci od razu zauważyli zmianę, docenili poprawę naszego serwisu i powrócili do lokalu. Po drodze cały czas mogłam liczyć na wsparcie przedstawicieli Da Grasso i indywidualnego opiekuna. To ostatecznie przekonało mnie, że warto sięgnąć po więcej”.

Decyzja o otwarciu drugiej restauracji zapadła szybko. Mimo wielu wyzwań, w tym wybuchu pandemii przed rozpoczęciem prac, przy zapale i cierpliwości właścicielki udało się. „Największym atutem licencji Da Grasso jest dobrze przemyślana strategia sprzedaży, zakładająca wykorzystanie wielu kanałów, z naciskiem na dostawy. To było szczególnie ważne w czasie pandemii – jej wybuch zaskoczył wielu przedsiębiorców, jednak sieć Da Grasso była przygotowana. Remont nowego lokalu przeciągnął się z planowanych dwóch miesięcy do aż sześciu, jednak finalnie wszystko się powiodło. Z mojej perspektywy najcenniejsza jest pomoc Da Grasso w działaniach marketingowych, chociażby w formie dostarczania materiałów reklamowych czy dodatkowych środków na promocję online”.

Na wakacje zaplanowane jest otwarcie trzeciej restauracji, której budowa jest już na zaawansowanym etapie. Zaledwie 25-letnia przedsiębiorczyni podkreśla, że sukces osiągnięty w tak krótkim czasie to zasługa wielu czynników, w tym przede wszystkim ciężkiej pracy oraz wsparcia sprawdzonego partnera. „Przed przejęciem pierwszego lokalu miałam oczywiście obawy, jednak postanowiłam zaryzykować. Przy drugiej restauracji było inaczej, choć obawy rosły wraz z przeciągającym się remontem. Teraz jestem pewna swojej pozycji i wiem, że model Da Grasso działa – dzięki pomocy franczyzodawcy i zaufanym pracownikom można być spokojnym o swój biznes”.

Jak wygląda zarządzanie lokalami w trzech różnych lokalizacjach? „To wymagające zadanie. W ostatnim czasie powiększyła się moja rodzina, więc macierzyństwu poświęcam większość swojego czasu. Mimo to staram się odwiedzać restauracje minimum trzy razy w tygodniu. Z każdym lokalem jestem w regularnym kontakcie, a do tego mam pewność, że mogę ufać moim managerom. Dzięki pięcioletniemu doświadczeniu w gastronomii wiem, że sprawdzona i zgrana ekipa to podstawa. Dzisiaj nie boję się zostawiać lokali w rękach moich pracowników, jednak cały czas czuwam nad ich pracą”.

Jakiej rady franczyzobiorczyni udzieliłaby młodym przedsiębiorcom? „Przed otwarciem biznesu najważniejsza jest analiza rynku i konkurencji. Poza tym – cierpliwość. Wiele czasu musi upłynąć zanim nowy lokal zacznie świetnie prosperować. Trzeba być jednak konsekwentnym i cierpliwym, wierzyć w swój sukces i się nie poddawać”.

Sprawdź ofertę w katalogu

Finanse

  • Minimalna kwota: od 150 000 zł (kwota inwestycji zależy od powierzchni i stanu technicznego lokalu)
  • Opłata wstępna: 12 000 zł
  • Opłata bieżąca: 1464,10 zł (w zależności od wybranych pakietów menu)
  • Opłata marketingowa: brak

Dołącz do newslettera

Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram