W połowie lipca otwarta została pierwsza franczyzowa placówka tej sieci na Podhalu. Kefirek chce dalej rozwijać się w miejscowościach turystycznych.
- Sklepy spożywcze, których posiadamy obecnie czternaście, to tylko część działalności, jaką prowadzi nasza firma. Główna to prowadzenie piekarni, bardzo dobrze znanej w regionie. Potrzebowaliśmy wsparcia przy prowadzeniu detalicznej działalności handlowej w zakresie technologii, warunków handlowych, marketingu, szkoleń itp. Kefirek nam to zapewnia, dzięki czemu możemy bardziej skupić się na naszej podstawowej działalności - powiedział Bogusław Polański, jeden ze współwłaścicieli franczyzowej placówki w Zubrzycy.
Przypomnijmy, że sieć Kefirek działa na bazie firmy Serpol, jednej z największych hurtowni nabiałowo-spożywczych w Małopolsce, dzięki czemu posiada silne zaplecze dystrybucyjne dla swojej sieci. Od maja bieżącego roku Kefirek rozwija się w oparciu franczyzę. I zgodnie z zapowiedziami zarządu, nie ogranicza się tylko od Krakowa i jego okolic, gdzie funkcjonował dotychczas. Zubrzyca zlokalizowana jest bowiem na Podhalu.