Jak znaleźć dobry pomysł na biznes w gastronomii?

Autor: Redakcja
Data dodania: 3 lutego 2011
Kategoria:
FTG_tortillaZapraszamy na Salon Franczyzy na targach easyFairs FOOD-TO-GO Kraków. Projekt powstaje przy współpracy z Akademią Rozwoju Systemów Sieciowych.

Kryzys gospodarczy, który w 2010 roku odbił się szerokim echem również  w Polsce, dotknął właściwie wszystkie gałęzie gospodarki, od branż produkcyjnych po usługi. Kiedy zyski gwałtownie spadają, a klienci rezygnują z małych przyjemności, jakie zwykli sobie fundować, warto pomyśleć nad zmianami we własnym biznesie, aby dostosować go do wymagań rynku i zwiększyć elastyczność działań.

Jednym z lepszych rozwiązań, zwłaszcza w przypadku branży gastronomicznej, jest zdecydowanie się  na współpracę z silniejszym i bardziej doświadczonym partnerem. Takie możliwości stwarza podjęcie działalności na zasadach umowy franczyzowej, tak popularnej na przestrzeni ostatnich lat w Polsce.

Do prekursorów rozwoju franczyzy nad Wisłą należał amerykański potentat sektora fast-food – McDonald’s, ale działania te szybko zaczęły wdrażać lokalne firmy, takie jak sieć cukierni A. Blikle czy pijalnie czekolady E. Wedel.

FTG_koktajlDziś lista rodzimych przedsiębiorstw działających w oparciu o umowę licencyjną  jest doprawdy imponująca i ciągle się powiększa. Warto wspomnieć o lokalach grupy Biesiadowo, która w ciągu 2 lat zwiększyła liczbę restauracji aż dwukrotnie! Koncept charakteryzuje się nietuzinkowym menu, którego głównym punktem jest duża pizza na specjalnym cieście. Innym trafionym pomysłem właścicieli okazała się Crazy Piramid Pizza oferująca innowacyjne rozwiązanie w jedzeniu na wynos, jakim jest pizza w rożku. Dobrze radzą sobie także lokale z sektora słodkich przekąsek i deserów działające na zasadach franczyzy. Przykładem na to są Lody Bonano – sieć lodziarni oferująca sprzedaż z okienka  lodów amerykańskich.

Więcej na temat zalet działalności franczyzowej będzie można się dowiedzieć na Salonie Franczyzy, który będzie można odwiedzić  w czasie targów małej gastronomii, fast food i cateringu easyFairs FOOD-TO-GO. Projekt współtworzony jest przy współpracy z Akademią Rozwoju Systemów Sieciowych i ma na celu zapoznanie potencjalnych przedsiębiorców z możliwościami współpracy, jakie oferują największe firmy franczyzowe z sektora gastronomicznego.

Targi odbywają  się 11 i 12 maja br. w Krakowie. Już dziś organizatorzy zapraszają wszystkich zainteresowanych rozpoczęciem własnej działalności lub planujących wprowadzenie zmian, a także właścicieli firm oferujących działalność na zasadzie licencji.

Niech najlepszą  zachętą do zapoznania się z tematyką targów i Salonu będą słowa Wojciecha Goduńskiego, właściciela marek Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza: - Jestem bardzo zadowolony z uzyskanych efektów odbywających się  targów. Odbyliśmy kilkanaście konkretnych spotkań z zainteresowanymi naszą ofertą  franczyzową, które w części na pewno zaowocują  podpisaniem umów i otwarciem naszych pizzerii.

Więcej informacji o targach można znaleźć na stronie internetowej: www.easyfairs.pl/ftg-krakow

FTG_banner

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

zobacz więcej

Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Data dodania: 3 stycznia 2022
Te 30 franczyz najbardziej interesuje Polaków
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram