Im się udało: Zdrowie i pieniądze

Autor: Redakcja
Data dodania: 17 czerwca 2011
Kategoria:
Vegemania_Port_Lodz

Vegemania_Port_Lodz

Otwarcie pierwszego Green Way'a w Łodzi przed ośmioma laty nie obyło się bez obaw o to, jak klienci przyjmą bezmięsne menu. Okazało się jednak strzałem w dziesiątkę.

Franczyzobiorca, który zrealizował tamtą inwestycję - Bogdan Habrat - dziś ma już trzy bary wegetariańskie, działające według wszstkich trzech konceptów oferowanych przez Green Way SA: Green Way, Food For Life oraz Vegemania. Podkreśla jednak, że wyniki poszczegółnych jednostek nie są zależne od realizowanego w nich konceptu, ale od czasu obecności lokalu na rynku. Najlepsze wyniki osiąga więc pierwszy, otwarty w 2003 roku bar przy ul. Piotrkowskiej. To jedyny przyuliczny lokal Pana Bogdana, pozostałe dwa otworzył w centrach handlowych.

- Lokale w Manufakturze i przy Piotrkowskiej wygenerowały podobne koszty inwestycyjne. Nakłady na Vegemanię w Porcie Łódź było o 30 proc. niższe. Okres zwrotu z inwestycji może być różny i wahać się od 2 do 4 lat - mówi Bogdan Habrat.

Według niego, największą trudnością na etapie uruchamiania lokalu jest dotrzymanie terminarza prac. Z tego powodu planowane na określonym termin otwarcie niekiedy może się przesunąć.

- Kluczowe czynniki sukcesu to lokalizacja oraz posiadanie odpowiednich środków finansowych. Nie można także zapominać o przedsiębiorczości, bez której trudno o sukces w każdym interesie - dodaje.

Przeczytaj cały wywiad.

Dołącz do newslettera

zobacz więcej

Data dodania: 28 września 2022
Analiza założeń do projektu ustawy o umowie franczyzy
Data dodania: 2 września 2022
Piękno i pieniądze
Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram