Ice Cafe przekazuje lodziarnie franczyzobiorcom

Autor: Redakcja
Data dodania: 14 lipca 2010
Kategoria:
Ice_CafeSieć liczy 22 placówki, co czyni ją jedną z największych w tej branży. Obecnie współpracuje z Zieloną Budką i Nestle, ale prawdopodobnie wkrótce podejmie współpracę także z kolejną bardzo znaną marką lodów.

Sieć Ice Cafe budowana jest od 2000 roku, natomiast w 2007 roku uruchomiła program franczyzowy, w związku z czym już teraz część lokali działa w tej formule. Firma chce  przekazać franczyzobiorcom także pozostałe lodziarnie, m.in. w Słupsku w CH Jantar, w opolskiej Karolince, w Dąbrowie Górniczej - CH Pogoria, w City Park Poznań, oraz dwóch gdańskich galeriach - Auchan i Fashion House.

Firma zamierza także uruchamiać kolejne lokale, ale najprawdopodobniej dopiero w przyszłym roku. – Już wkrótce dopracujemy szczegóły naszej nowej oferty franczyzowej, która powinna trafić na rynek na przełomie sierpnia i września – zapowiada Adam Szczuka, wiceprezes Ice Cafe Concept, odpowiedzialny za rozwój konceptu franczyzy w firmie.

Wartość inwestycji w taką lodziarnię to ok. 50-250 tys. zł. Przedział jest duży, bowiem lodziarnie Ice Cafe mogą się od siebie znacząco różnić. Mogą powstawać w formule na wynos oraz w formule kawiarnianej, zarówno przy ulicy, jak i w galeriach handlowych. Ostateczna kwota inwestycji będzie całkowicie uzależniona od potrzeb adaptacyjnych konkretnego lokalu. Franczyzodawca nie będzie bowiem pobierał żadnych opłat licencyjnych. Będzie natomiast jedynym dostawcą lodów do placówki franczyzowej.

– Dotychczas współpracowaliśmy z Zieloną Budką i Nestle. Nadal też będzie możliwość podjęcia z nami współpracy w zakresie uruchomienia nowych lodziarni z produktami tych firm, choć raczej zlokalizowanych w mniejszych miejscowościach i centrach handlowych, w lokalach o powierzchni do 30 mkw. – zapowiada Adam Szczuka.

Większe lokale w bardziej prestiżowych lokalizacjach zostaną najprawdopodbniej zarezerwowane dla nowej marki, z którą Ice Cafe już wkrótce ma podjąć współpracę. Jest to światowy lider wśród producentów lodów skupingowych, czyli sprzedawanych na gałki. Z naszych informacji wynika, że rozmowy zostaną sfinalizowane w ciągu miesiąca.

Joanna Cabaj - Bonicka

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

zobacz więcej

Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Data dodania: 3 stycznia 2022
Te 30 franczyz najbardziej interesuje Polaków
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram