Gatronomia będzie przyciągać nowością

Autor: Redakcja
Data dodania: 1 lutego 2016
Kategoria:
Foto: Krakowski Kumpir
Franczyzobiorcy będą szukać nowości.

Niskie nakłady finansowe i innowacyjny produkt - tego będą poszukiwać franczyzobiorcy w 2016 roku – uważa Maksymilian Karwala, właściciel konceptu Krakowski Kumpir. 

Jesteśmy stosunkowo młodym franczyzodawcą z dość nietypowym menu. Połączenie posiadanego kilkuletniego doświadczenia w gastronomi oraz uruchomienie oferty franczyzowej pozwala nam nieco świeżo spojrzeć na ten szybko zmieniający się rynek – mówi Maksymilian Karwala.

Jego zdaniem, na rynku franczyzy gastronomicznej dominują powtarzające się pomysły. Dlatego inwestorzy chcący rozpocząć działalność na licencji franczyzowej będą poszukiwać przedsięwzięć wymagających zarówno niższego nakładu finansowego, jak i innowacji w produkcie kulinarnym. Wymusiła to poniekąd szybka rotacja, na tym rynku. Bardzo dużo powstawało udanych przedsięwzięć a jednocześnie jeszcze więcej ich nie do końca udanych kopii.

Dublowanie istniejących przedsięwzięć stało się mniej interesujące dla inwestorów, a połączenie pewnego novum z niskim budżetem jest w tym momencie targetem wielu osób poszukujących alternatywy dla swojego obecnego zajęcia zawodowego. 

Klienci gastronomii slow food jak i tej fast food-owej lubią być często zaskakiwani przez rynek. Takim długo oczekiwanym zaskoczeniem jest Krakowski Kumpir. Nasza do tej pory rodzinna mała firma, posiadająca 2 lokale w Krakowie zaledwie dwa miesiące temu podjęła decyzje o możliwości podzielenia się naszym pomysłem na biznes na drodze franczyzy. W chwili obecnej oprócz lokali własnych posiadamy otwarty franczyzowy lokal w Gliwicach. Podpisaliśmy także kolejne dwie umowy franczyzowe na lokale które powstaną w Rzeszowie oraz Krakowie. Jesteśmy także w przededniu formalizacji kolejnych umów. Nasz pomysł na niekonwencjonalne podanie ziemniaka wzbudził dość spore zainteresowanie rynku – kontynuuje Maksymilian Karwala.

Planuje się, że wiosną oprócz lokali własnych pod logo Krakowski Kumpir będą działały 3 franczyzowe, a do końca 2016 roku spółka chce pozyskać 10 franczyzobiorców na terenie całej Polski.

W menu lokali Krakowski Kumpir znajdują się wyłącznie pieczone ziemniaki odpowiedniego gatunku z nadzieniem. Kumpir to ogromny pieczony w specjalnym piecu ziemniak, którego miąższ wymieszany jest z masłem czosnkowym, odpowiednim gatunkiem sera oraz aromatycznymi przyprawami podawany z dodatkami typu: śmietana, boczek, kiełbasa, kurczak, świeże warzywa czy też sery.

Porcja jednego dania waży około 1 kg. Aby uruchomić własny lokal pod szyldem Krakowski Kumpir trzeba się liczyć z inwestycją od 60 tys. zł do 130 tys. zł (zależy od rodzaju lokalu i jego wielkości). Jest to całkowity nakład inwestycyjny wraz ze wszystkimi pozwoleniami, sprzętem gastronomicznym itp.

Dołącz do newslettera

zobacz więcej

Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Data dodania: 3 stycznia 2022
Te 30 franczyz najbardziej interesuje Polaków
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram