– Franczyza jest naszym jedynym kierunkiem rozwoju. Nie mamy w swojej strategii otwierania lokali własnych – mówi w rozmowie z portalem franczyzawpolsce.pl Łukasz Błażejewski, manager ds. franczyzy 7th Street i Meat & Fit.
W tym roku firma planuje otworzyć 2 nowe lokale 7 Street – Bar & Grill, z czego jeden zostanie otwarty w marcu na warszawskim Mokotowie (będzie to 4 lokal w stolicy).
W ocenie Łukasza Błażejewskiego, ten rok będzie stabilny dla gastronomii. Na chwilę obecną nie widać na horyzoncie istotnych zmian mogących mieć wpływ na działanie tego segmentu rynku. Manager ds. franczyzy 7th Street, zaznacza, że w zeszłym roku bardzo głośno było o zakazie handlu w niedzielę, który miałby ogromny wpływ na spadek obrotów lokali gastronomicznych działających w centrach handlowych oraz w otoczeniu punktów handlowych.
Natomiast ten sam zakaz na pewno miałby pozytywny wpływ na wzrost obrotów w lokalach gastronomicznych zlokalizowanych poza obiektami tego typu.
– Nasza firma jest członkiem Krajowej Rady Gastronomi i Cateringu (KRGiC) organizacji, która jest barana pod uwagę w konsultacjach branżowych z rządem związanych ze zmianami prawa w sektorze gastronomicznych. Wiemy, że plany wprowadzenia całkowitego zakazu lub ograniczenia handlu w niedzielę zostały zawieszone przynajmniej na rok – kontynuuje Łukasz Błażejewski.
7th Street – Bar & Grill to sieć restauracji serwujących dania kuchni amerykańskiej budowana na zasadach franczyzy. Firma zapewnia franczyzobiorcom nieodpłatnie część akcesoriów i wyposażenia restauracji. 7th Street dostarcza do lokali partnerskich produkty spożywcze produkowane pod marką własną dedykowane tylko i wyłącznie sieci, m.in. steki, żeberka, frytki, pieczywo, przyprawy i panierki.
Pod koniec 2016 roku w ramach tej sieci działało 9 lokali. Minimalna kwota inwestycji potrzebna na otwarcie lokalu 7th Street – Bar & Grill wynosi od 80 tys. zł (w przypadku gotowego lokalu po innej gastronomii, wymagającego niewielkich nakładów finansowych; kwota niezbędna do wybudowania nowej restauracji od podstaw zależy od wielkości i stanu technicznego lokalu i mieści się w przedziale 150 - 350 tys. zł).