Franczyza w Polsce


DATA DODANIA: 01 maj 2014
 

Franczyza i Biznes temat i raport numeru

Polacy tną wydatki na jedzenie poza domem. Tymczasem polski rynek gastronomiczny staje się coraz bardziej konkurencyjny.

Kryzys zewryfikował sieci gastronomiczne

Branża gastronomiczna wciąż boryka się ze skutkami dekoniunktury, rosnącą konkurencją i wysokimi kosztami. Niektóre  firmy te trudności popchnęły w dół, ale inne potrafiły przekuć je w sukces. Rok 2013 oraz pierwszy kwartał 2014 przyniosły bowiem ok. 350 otwarć lokali należących do ok. 145 franczyzowych sieci gastronomicznych funkcjonujących w naszym kraju..

W raporcie:

  • Największe sieci rozwijające się poprzez franczę.
  • Zmiany wśród liderów.
  • Dogłębna analiza rynku - trendy, wnioski i rady na przyszłość.
  • Kompletna lista sieci gastronomicznych oferujących licencje franczyzowe.
  Więcej przyczytasz w magazynie - już dostępnym w salonach prasowych

Ponadto:

Restaurator ryzykyje bardziej, niż bankowiec

Sylwester Cacek- Nie jesteśmy już postrzegani jako fast food z kelnerami. Celujemy w miejsca topowe, gdzie jest duża odwiedzalność. Efekt inwestycji ma być widoczny - mówi nam Sylwester Cacek, przezes grupy restauracyjnej Sfinks.


Rozwój, ale nie za wszelką cenę

Z nostalgią wspomina czasy, kiedy rynek lodów był rynkiem producenta. Dziś to konsument decyduje o sukcesie firmy.
Dziesięć lat temu Zbigniew Grycan wraz z żoną Elżbietą rozpoczął nowy etap życia biznesowego wprowadzając na rynek
markę Grycan – Lody od Pokoleń. Dziś mówi skromnie: „Stawiamy na rozwój, ale nie za wszelką cenę”.

 

 

 

 


Kto jest najdroższym artystą na świecie?

Prace jakiego artysty są najdroższe na świecie? Który z nich cieszy się największym powodzeniem na aukcjach? Na te i inne pytania odpowiada co roku ranking przygotowywany przez portal ArtPrice.


Nowe technologie w firmie

- Czemu nie ma u Ciebie płatności kartą? - pytam znajomego barmana. - Wiesz, drogie, trudne, trzeba sprzęt instalować, nie chce mi się – mówi. To błąd – za pomocą telefonu komórkowego czy tabletu można dziś usprawnić działanie firmy – szybko, tanio i wygodnie. Smartfonem można płacić i płatności przyjmować, przesyłać zamówienia, skanować ceny a nawet leczyć czy monitorować pacjentów.

 

  Więcej przeczytasz w magazynie - już dostępnym w salonach prasowych!

Artykuły które powinny Ci się spodobać

Franczyza & Biznes
Franczyza & Biznes
Autor: / Maj 16, 2013
Franczyza & Biznes

A może te Cię zaciekawią

Własny Biznes
Aktualności
Autor: / Styczeń 7, 2021
Aktualności


Konsultacje online

Jak kupić franczyzę

Jak zarządzać franczyzą