Franczyza w Polsce

Autor:
DATA DODANIA: 06 luty 2019

Foto: Sushi Maki – w domu smakuje lepiej!

Jeżeli uwielbiasz sushi i masz odrobinę czasu, to warto spróbować przygotować je samodzielnie w domu.

Nie jest to takie trudne jakby się to mogło wydawać a satysfakcja z jedzenia z własnoręcznie wykonanej potrawy jest znacznie większa. Jednym z najprostszych w przygotowaniu a zarazem najsmaczniejszym sushi jest Maki. Potrzebne do nie go będą:

1,5 szklanki ryżu do sushi
1 ogórek
500g łososia wędzonego
3 arkusze nori
pasta wasabi
imbir marynowany
japoński sos sojowy

Zalewa do ryżu:

7 łyżek octu ryżowego
5 płaskich łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki soli

Ryż do sushi przygotowuje się trochę inaczej niż taki zwykły. Wskazówki jak to zrobić powinny być na opakowaniu, ale w razie jakby ich zabrakło oto one. Najpierw płuczemy ryż do momentu, aż woda będzie przezroczysta. Potem przekładamy ryż do garnka o średnicy nie większej niż średnica palnika.

Chodzi tutaj, aby całość gotowała się równomiernie. Garnek powinien również mieć grube dno i pokrywkę. Teraz zalewamy ryż wodą na jakieś 20 minut, po tym czasie odcedzamy ryż i ponownie zalewamy go wodą. Na jedną szklankę ryżu powinno się dać jedną pełną szklankę wody i dodatkowe 20ml. Gotujemy ryż z nałożoną przykrywką. Gotowy ryż przekładamy do miski, po czym zalewamy go wcześniej przygotowaną zalewą z octu, soli i cukru.

Dokładnie mieszamy, tak, aby się wszystko połączyło, ale na tyle delikatnie by nie zgnieść ryżu. Teraz musimy odczekać aż ryż ostygnie, gdyż nigdy nie nakładamy innych składników na gorący ryż. Na matę bambusową kładziemy arkusz z alg, błyszczącą stroną do dołu. Obranego ogórka, pozbawionego gniazd nasiennych, kroimy w paski. Zimny ryż kładziemy na 2/3 powierzchni arkusza, potem smarujemy go pastą wasabi.

Pora na resztę składników: paski ogórka i plastry łososia. Zwijamy ściśle przy pomocy maty bambusowej a potem kroimy rulon na małe wałki o średnicy 2,5cm. Nóż musi być ostry oraz zmoczony w zimnej wodzie by nic się do niego nie kleiło. Gotowe! Nasze sushi Maki już można jeść. Możesz również zamówić sushi Maki lub inny jego rodzaj z restauracji Sushi Kushi poprzez stronę PizzaPortal.pl. wielu klientów tak rozsmakowało się w ich jedzeniu, że postanowili zostać częścią tego sukcesu i otworzyli własne franczyzy tej sieci.

Artykuły które powinny Ci się spodobać

Finanse i nie tylko
Finanse i nie tylko
Finanse i nie tylko
Autor: / Październik 16, 2018

A może te Cię zaciekawią

Aktualności
Autor: / Październik 19, 2018
O tym się mówi
Autor: / Grudzień 10, 2018
Aktualności

Prezentacje franczyz



Szkolenia

DLA FRANCZYZODAWCÓW

ZARZĄDZANIE SIECIĄ FRANCZYZOWĄ - 05.03.2019

ROZWÓJ FIRMY POPRZEZ FRANCZYZĘ - 11.03.2019

DLA KANDYDATÓW NA FRANCZYZOBIORCÓW

FRANCZYZA - SPOSÓB NA WŁASNY BIZNES - 14.03.2019

Jak kupić franczyzę

Jak zarządzać franczyzą