Franczyza w Polsce

Autor:
DATA DODANIA: 03 sierpień 2018

Foto: materiały prasowe

Rynek usług gastronomicznych w Polsce dynamicznie się zmienia. Nieustannie rosnąca konkurencja i nowe oczekiwania klientów sprawiają, że wielu restauratorów zmuszonych jest on do obniżenia cen w oferowanym przez siebie menu. Oczywiście nie powinno to jednak znajdować odzwierciedlenia w jakości serwowanych potraw, gdyż taki zabieg może przyczynić się jedynie do utraty klientów. Gdzie zatem szukać oszczędności? Kilka propozycji znajdziesz poniżej.

Nie bój się negocjować

Lojalność to cecha, którą wyjątkowo wysoko ceni się w biznesie. Wykorzystaj to! Jeżeli współpracujesz od dłuższego czasu z jedną, sprawdzoną hurtownią lub dostawcą produktów, spróbuj wynegocjować korzystniejsze warunki dla swojej restauracji. Im dłużej korzystasz z usług danego dostawcy, tym więcej zazwyczaj możesz ugrać. Co możesz negocjować? Cenę dostawy lub zniżki na produkty, które kupujesz najczęściej.

Obniżaj koszty mediów

Przeanalizuj wszystkie umowy, jakie posiadasz z operatorami telefonów komórkowych czy dostawcą internetu. Porównaj je z warunkami, jakie oferuje konkurencja i na tej podstawie negocjuj warunki nowej umowy lub przejdź do konkurencji, która jest w stanie zaoferować Ci te same usługi w korzystniejszych cenach.

Obniż rachunki za prąd

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że zmienić możesz nie tylko operatora komórkowego, ale także sprzedawcę prądu – i naprawdę sporo w ten sposób zaoszczędzić. Przeanalizuj swoje dotychczasowe faktury za prąd i porównaj je z ofertą Po Prostu Energia. Obniżenie comiesięcznych wydatków na energię to sposób na realne zredukowanie kosztów prowadzenia restauracji.

Wprowadź energooszczędne rozwiązania

Obniż zużycie mediów, wprowadzając kilka niewielkich zmian:
• Wymień wszystkie żarówki w restauracji na energooszczędne oświetlenie LED.
• Zamontuj czujniki ruchu, które automatycznie będą wyłączać światło w pomieszczeniach, z których nikt nie korzysta.
• Nie pozostawiaj sprzętów w trybie czuwania – staraj się zawsze wyłączać urządzenia, które nie są używane.
• Napraw wszystkie cieknące krany i zmniejsz ciśnienie wody. Możesz również zastosować w kranach czujniki zbliżeniowe.
• Korzystaj ze zmywarki tylko wtedy, gdy jest całkowicie zapełniona.
• Jeżeli pomieszczenie jest klimatyzowane, zadbaj o dokładne uszczelnienie okien i drzwi.
• Rozważ wymianę sprzętów kuchennych na energooszczędne – pomimo tego, że urządzenia te są nieco droższe od klasycznych, oszczędności wynikające z użytkowania ich, zwykle bardzo szybko się zwracają.

Kontroluj wielkość dań

Określ optymalną wagę dla każdego dania, jakie znajduje się w menu Twojej restauracji. Dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad wydawanymi porcjami i będziesz mógł dokładniej planować zakupy produktów. Z drugiej strony, wszystkie dania, jakie będziesz serwować swoim gościom, będą prezentować się bardziej jednolicie.

Nie kupuj więcej niż potrzebujesz

Uważnie planuj zakupy i postaraj się jak najdokładniej określać ilość potrzebnych produktów. Dzięki temu unikniesz marnowania żywności, a dania serwowane w Twojej restauracji zawsze będą świeże. Pilnuj również, by produkty spożywcze przechowywane były w odpowiedniej temperaturze – tak, by jak najdłużej zachowały swoje właściwości.

Prowadząc restaurację, powinieneś szukać oszczędności w sposób spokojny, racjonalny i, co najważniejsze, bez obniżania jakości serwowanych potraw. Odpowiednie działania pozwolą Ci nie tylko zmniejszyć koszty, ale także przyciągnąć nowych klientów i zwiększyć zysk restauracji. Wciąż nie wiesz od czego zacząć? Już teraz skorzystaj z kalkulatora Po Prostu Energia i sprawdź, jak wiele możesz zaoszczędzić dzięki korzystniejszej ofercie dla Twojej restauracji. Wniosek o zmianę sprzedawcy prądu złożysz online lub telefonicznie – to naprawdę szybkie i łatwe!


Artykuły które powinny Ci się spodobać

Finanse i nie tylko
Finanse i nie tylko
Autor: / Październik 11, 2018
Finanse i nie tylko
Autor: / Październik 16, 2018

A może te Cię zaciekawią

Aktualności
Aktualności
Aktualności
Autor: / Październik 5, 2018

Prezentacje franczyz

Szkolenia

DLA FRANCZYZODAWCÓW

ZARZĄDZANIE SIECIĄ FRANCZYZOWĄ - 12.11.2018

ROZWÓJ FIRMY POPRZEZ FRANCZYZĘ - 30.10.2018

DLA KANDYDATÓW NA FRANCZYZOBIORCÓW

FRANCZYZA - SPOSÓB NA WŁASNY BIZNES - 15.11.2018

SONDA - MIEJ WŁASNE ZDANIE!

Jakie pytanie jako pierwsze zadałbyś franczyzodawcy podczas rozmowy na temat przystąpienia do sieci?

Jaka jest całkowita kwota inwestycji franczyzobiorcy? - 48.6%
Ile wynosi okres zwrotu z inwestycji? - 27%
Jakie są kary wynikające z umowy franczyzy? - 12.2%
Jakie know-how oferuje franczyzodawca? - 12.2%

Jak kupić franczyzę

Jak zarządzać franczyzą