Amerykańska sieć barów typu fast food, specjalizująca się w pączkach, ciastkach i w kawie otworzyła pierwszy lokal w Polsce. To już druga próba zdobycia naszego rynku. Pierwszą firma podjęła prawie 20 lat temu.
Kawiarnia ze słynnymi amerykańskimi pączkami została otwarta w grudniu tego roku na warszawskim Wilanowie, w obiekcie Royal Wilanów. Swoje lokale mają w nim już m.in. takie marki jak Bierhalle i Green Caffe Nero.
Sieć kawiarni Dunkin’ Donuts podpisała umowę masterfranczyzową z firmą Varsovia Food Company. Planuje się, że w najbliższych latach zostanie otwarto około 44 restauracji Dunkin' Donuts na terenie całego kraju. W początkowej fazie rozwoju sieci szczególny nacisk zostanie położony na rynek warszawski.
To druga próba wejścia na polski rynek. Pierwsze placówki Dunkin’ Donuts pojawiły się w 1996 roku. Sieć działała przez 6 lat i została wycofana w 2002 roku. Przywiązani do tradycyjnych wypieków Polacy nie mogli przyzwyczaić się do amerykańskiego lukrowanego pączka.
Marka Dunkin' Donuts została założona w 1950 roku. Firma posiada ponad 11,3 tys. restauracji w 37 krajach na całym świecie. Pierwszy bar pod tym szyldem powstał w 1950 roku w Quincy, w stanie Massachusetts.