Dominium S.A. ma obecnie ponad 60 restauracji w kraju oraz trzy za granicą. W 2009 roku po otwarciu pierwszej restauracji w Dublinie (Irlandia) oraz drugiego lokalu w stolicy Rumunii (Bukareszt), przyszła kolej na kraje nadbałtyckie.
Trwają właśnie przygotowania do inauguracji działalności na Litwie, w Wilnie, gdzie już pod koniec listopada zostanie otwarta pierwsza restauracja. Decyzje o wyborze właśnie tych a nie innych miast zapadły na podstawie przeprowadzonych badań rynkowych, dotyczących m.in. zwyczajów i preferencji tamtejszych konsumentów. - Ponadto są to regiony o dużym potencjale i niskim stopniu nasycenia w branży gastronomicznej, gdzie sektor restauracji typu casual dining dopiero się rozwija – mówi Małgorzata Ptasińska, KierownikFranchisingu, Dominium.
Na najbliższe lata Spółka planuje dalszą ekspansję połączoną z rozwojem sieci i wzmocnieniem pozycji restauracji w kraju m.in. poprzez system franczyzowy. W ostatnim czasie została przygotowana oferta i pakiet franczyzowy, prowadzone są już rozmowy z kandydatami na franczyzobiorców.
Docelowo Dominium S.A. chce zaistnieć we wszystkich większych miastach Polski, swoje zainteresowanie skupiając na tych liczących 100 tys. mieszkańców, z dobrymi lokalizacjami zarówno w centrach handlowych, jak i innych atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych.
Spółka zdradziła portalowi www.franczyzawpolsce.pl plany na 2010 rok. W pierwszych miesiącach planowane jest otwarcie restauracji w Chorzowie (prace adaptacyjne dobiegają końca) a w późniejszym terminie – debiut na Giełdzie Papierów Wartościowych (zależny od sytuacji na rynku). W chwili obecnej trwają intensywne przygotowania do wejścia na GPW, m.in. opracowywanie prospektu emisyjnego. Pozyskane środki z oferty publicznej firma chce przeznaczyć na dalszy rozwój sieci restauracji w kraju i za granicą.
Agnieszka Grabuś